• 4

Šta ste prvo uočili na ilustraciji? Optička iluzija otkriva važan deo vaše ličnosti

, Telegraf

Ova ilustracija je poznata pod imenom "Rubinova vaza" i jedna je od najpoznatijih kognitivnih optičkih iluzija koje postoje

  • 4
Optička iluzija

Foto: TIKTOK/WOWAMIOFFICIAL

Danski psiholog Edgar Rubin napravio je davne 1915. godine zanimljiv test ličnosti - dvodimenzionalnu sliku koja otkriva na koji način percipiramo prostor koji nas okružuje.

Ova ilustracija je poznata pod imenom "Rubinova vaza" i jedna je od najpoznatijih kognitivnih optičkih iluzija koje postoje.

Rubinova vaza ilustruje fenomen da niko nije sposoban da vidi obe stvari istovremeno, motiv i pozadinu, što je proces koji se odvija uz snažnu uključenost kortikalnog dela mozga.

Slike poput Rubinove vaze pokazuju da su naše percepcije aktivne i organizovane, da mi nismo pasivni primaoci čulnih nadražaja.

U modernim tumačenjima ova slika otkriva i karakter osobe koje je posmata.

Šta ste vi prvo spazili, vazu ili dva lica iz profila?

Vazu

Moderna tumačenja Rubinove vaze govore da zadržavanje fokusa na motiv i pozadinu otkriva deo karaktera pojedinca, odnosno stanje uma u kojem se on nalazi. Osobe čiji se fokus zadržava na sredini slike, odnosno na vazi, smatraju se odgovornim pojedincima koji slede pravila kako bi došli do cilja.

Lica

Osobe kojima se fokus skriva na periferiji, odnosno licima, ne beže od konfrontacija i sukoba u životu, pa su pojedinci skloniji nalaženju kreativnih načina za rešenje svojih problema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA