≫ 

Kada i kako se sade muškatle: Koraci za uspešnu negu omiljene cvetne vrste u Srbiji

Muškatle vole svetla mesta, ali zaklonjena od popodnevnog sunca

  • 0
Muškatle, muškatla, cveće Foto: Shutterstock

Muškatle su jedna od najpopularnijih cvetnih vrsta na našim terasama i skoro da ne postoji domaćinstvo koje ne krasi barem jedna saksija ove biljke. Veoma su zahvalne za negu, pristupačne su, a raskošne i bujne, pa na najlepši mogući način krase spoljni prostor vašeg doma.

Idealno vreme za sadnju muškatli jeste proleće i trenutak kada više ne postoji bojazan od mraza. April je zato pogodan mesec, jer kada ih posadite, možete ih izneti na terasu ili u dvorište, na dobro osunčano mesto. Tek posađene muškatle je potrebno obilno zaliti.

Kada se odlučite da ih sadite u saksijama, odaberite nove i kvalitetne. Potrebno je da budu čiste i dezinfikovane, jer se nekada može desiti da na saksijama bude zaostataka od gljivičnih oboljenja, što može uticati na sam koren biljke.

U saksiju možete staviti i sloj stiropora i iskidati ga na komadiće jer će on omogućiti dobro i kvalitetno dreniranje same zemlje. Stiropor nije štetan za biljke, a pomoći će da se zemlja lepo prosuši.

Takođe, potrebno je da kupite kvalitetan supstrat. To može biti pripremljen supstrat namenjen baš za gajenje muškatli. Ako odobro pripremite zemlju za muškatle, zasigurno će biti uspeha u gajenju ove biljke.

Muškatle vole svetla mesta, ali zaklonjena od popodnevnog sunca. Najbolje temeprature za uspešno gajenje muškatli su od 10 do 27 stepeni, jer na nižim počinju da propadaju i venu. Kada je u pitanju zalivanje, morate biti redovni, ali ne preterujte sa vodom.

muškatla, muškatle Foto: Pixabay

Biljke moraju da imaju dovoljno vlage, jer će u suprotnom listovi uveniti. Sa druge strane, previše mokra zemlja i vlažno okruženje izazavaće truljenje korena. Zbog toga je važno da zemljište bude  ravnomerno vlažno. Najbolje je zalivati ih odstajalom vodom u kasnim popodnevnim časovima.

Početkom proleća muškatle orežite i zalijte, a poželjno je i da ih i presadite. Prihranjuju se đubrivom za muškatle ili đubrivom za cvetnice. Tokom vegetacijskog perioda prihranu treba obnavljati zalivanjem jednom do dva puta nedeljno namenskim rastvorom.

Video: Muškatle su kraljice cveća: Ne zahtevaju puno nege, uspevaju na skoro svim mestima i prelepe su

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA