Kako najefikasnije izvršiti naplatu osiguranja za povrede?

Koliko su saobraćajne nesreće na drumovima širom Srbije učestale najbolje govori činjenica da se samo u novogodišnjoj noći odigrao 141 slučaj

  • 0
tinejdžer, udes, Prevrnut auto, automobil, samobracajna nesreca, saobracajka Foto: Shutterstock

Usled tuđe nepažnje, neispravnosti vozila ili vožnje u alkoholisanom stanju može vam biti pričinjena materijalna i nematerijalna šteta.

Pod materijalnom štetom podrazumevamo oštećenje vaše imovine (motornog vozila), dok su pretrpljeni bol (lakše i teže telesne povrede) i strah okarakterisani kao nematerijalna šteta pričinjena oštećenom licu.

Ako vam se desila saobraćajna nesreća, svesni ste da je u pitanju situacija visokog stresa. Neposredno nakon događaja, a moguće i danima kasnije, bili ste u šoku, zbunjeni, uplašeni. Moguće i da ste trpeli i fizičke bolove, čiji je intenzitet zavisio od stepena težine zadobijenih povreda. U takvim situacijama teško je razmišljati racionalno i analitički.

Ovaj članak će vas upoznati sa mogućnostima potraživanja kada je u pitanju naplata osiguranja za povrede i pravima koja možete da ostvarite kao oštećeno lice. U nastavku odgovaramo na sva vaša pitanja i dajemo korisne savete kako postupati u slučaju nemilog događaja.

Šta učiniti kada se desi saobraćajna nesreća?

Kada vam se desi saobraćajna nesreća postupite na sledeći način:

  • Zaštitite se kako biste predupredili nastanak novih povreda;
  • Isključite motorno vozilo, uključite pokazivače pravca, obucite svetloodbojni prsluk i izađite iz vozila, ako ste u mogućnosti;
  • Obavezno pozovite policiju kako bi sačinila zapisnik o udesu;
  • Ako ima povređenih pozovite Hitnu pomoć;
  • Fotografišite mesto događaja;
  • Ukoliko na licu mesta ima svedoka, zamolite ih da vam ostave lične podatke, kako biste mogli da ih pozovete da svedoče o saobraćajnoj nesreći;
  • U roku od 48h idite u najbližu medicinsku ustanovu kako biste dobili zapisnik o zadobijenim povredama u saobraćajnoj nesreći.

Poštujte pravila saobraćaja tokom vožnje kako biste zaštitili sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

Koje su najčešće greške koje oštećenima umanjuju mogućnost naknade štete?

Usled početnog šoka, zbunjenosti ili neznanja mogli biste napraviti neku od sledećih grešaka. Informišite se, kako to ne biste učinili:

Prva greška - dogovarate se sa licem odgovornim za saobraćajnu nesreću o novčanoj nadoknadi, kako biste izbegli "uplitanje policije". Odgovorno lice može sugerisati da tako postupite i obećati da će vam isplatiti sve troškove. U slučajevima ovakvih "dogovora" odgovorno lice može izbeći plaćanje. Obzirom da ne postoji zapisnik o saobraćajnoj nesreći, biće vam teško da dokažete na koji je način nastala šteta, materijalna ili nematerijalna.

Ovo je jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave i koja otežava naplatu osiguranja. Ponovićemo - obavezno pozovite policiju nakon udesa.

Druga greška koja se često potkrada je neprijavljivanje povreda policiji. Ako se nakon saobraćajne nesreće osećate loše, ugruvani ste ili imate bilo koji tip lakših telesnih povreda, prijavite ih policiji prilikom sačinjavanja zapisnika. U praksi se dešava da osiguravajuća društva ne priznaju povrede, čak i ako imate medicinski zapisnik, ako iste nisu navedene u policijskom.

Treća greška. Evropski izveštaj, poznat i kao evropski obrazac, je legitimni dokument kojim možete potraživati naknadu štete. Međutim, Evropski obrazac se koristi u slučajevima kada nema telesnih povreda i kada je materijalna šteta na vozilu do 200.000 rsd. Popunjavanje ovog dokumenta je pravilno, ali ipak pozovite policiju da sačini zapisnik. Može se ispostaviti da je šteta na vašem vozilu mnogo veća nego što ste prvobitno pretpostavljali, a policijski zapisnik će biti osnov za potraživanje vaših prava.

Zašto vam je za naplatu osiguranja za povrede potreban advokat?

Kada se odigra saobraćajna nesreća, nakon što pozovete policiju i sklonite se na bezbedno, vaš naredni korak bi trebalo da bude poziv advokatu. Odaberite advokatsku kancelariju koji će vam pomoći da ostvarite prava koja vam pripadaju, brzo i efikasno. Za saobraćajne nezgode usko specijalizovana je advokatska kancelarija Veličković u Beogradu, a tome u prilog govori veliki broj slučajeva rešenih u korist oštećenih lica.

Naravno, nakon saobraćajne nesreće agenti iz agencija za naplatu štete će vas pozivati ili će vam čak doći na vrata, agresivno nudeći usluge zastupanja. Na njihove usluge nikako ne bi trebalo da pristanete, jer se baziraju na poravnanju.

Osiguravajuće kuće često odbijaju da priznaju pravni osnov nastanka štete. Još uobičajenije je da na ime naknade štete nude minimalni iznos koji nije adekvatan pričinjenoj šteti. Agenti za naplatu štete prihvataju prvu ponuđenu sumu, bez obzira da li je njen iznos objektivno prihvatljiv ili ne. Obzirom da ne poseduju pravno znanje, ne mogu vaš slučaj odvesti pred sud.

Advokat za naknadu štete koji dobro poznaje saobraćajne propise će se izboriti za vaša prava. Ukoliko osiguravajuća kuća ponudi neadekvatan iznos naknade, pokrenuće tužbu i angažovati veštake koji će dati svoje objektivno mišljenje o šteti kojoj ste bili izloženi. Angažovanjem pravog advokata dobićete maksimalnu pravnu zaštitu i prava koja vam po Zakonu pripadaju.

Koliko koštaju advokatske usluge za naknadu štete?

Ovo pitanje brine mnoge žrtve saobraćajnih nesreća, te stoga odlučuju da angažuju agente. Iznenađujuća činjenica - usluga advokata vas može koštati manje nego usluga agenta!

Advokati svoje usluge naplaćuju u skladu sa važećom advokatskom tarifom. Međutim, u brojnim slučajevima, pa tako i u ovom, moguće je postići dogovor o naplati osiguranja na procenat. Tek kad vam osiguravajuća kuća isplati adekvatan novčani iznos, advokatu ćete platiti dogovoreni deo vrednosti spora. Na ovaj način i lica slabije platežne moći mogu angažovati advokata.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA