≫ 

Kako se neguje i održava jasmin: Grmoliki cvet opojnog mirisa

Grm ovog cveta se uglavnom nalazi blizu trema ili dela dvorište u  kome se sedi, kako bi se uživalo u njegovom predivnom mirisu

  • 0
Jasmin, cvet, cveće Foto: Shutterstock

Jasmin je ukrasni grm sa sitnim zvezdastim cvetovima, veoma poznatog, karakterističnog i opojnog mirisa. Ova biljka je penjačica i pogodna je za gajenje i negu napolju, ali i unutra, u zavisnosti od vrste.

Osim sorti koje se mogu gajiti unutra, one više poznate su odlične za ukrašavanje zidova ili ograda. Jasmin se sadi na sunčano, toplo i mesto zaklonjeno od vetrova. Grm ovog cveta se uglavnom nalazi blizu trema ili dela dvorište u  kome se sedi, kako bi se uživalo u njegovom predivnom mirisu.

Jasmin treba saditi na vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu. Mnoge sorte ne podnose dobro hladovinu.

Kada se jasmin sadi, najbolje je odrediti mu mesto na kome je koren u hladovini, a vrh biljke na suncu. Ukoliko nemate ovakve uslove, pored jasmina posadite niske grmolike biljke i tako ih napravite.

Jasmin se lako gaji bez ozbiljnijih problema sa štetočinama i bolestima. Jedino na šta treba obratiti pažnju, za sorte koje se gaje napolju, su lisne vaši. Ukoliko je leto jako toplo, jasmin je potrebno zalivati svaki drugi dan. Prihrana je potrebna jednom godišnje.

Jasmin, cvet, cveće Foto: Pixabay

Jasmin koji cveta na leto potrebno je orezati nakon što se završi cvetanje, u kasno leto ili ranu jesen, tako što se uklanjaju stare i slabe grane.

Ovo će omogućiti da se razvijaju nove grane, koje će imati dovoljno vremena da uđu u period zrelosti i nagrade vas cvetovina sledeće sezone.

Jasmin može da se razmnožava putem reznica. Za sorte koje su namenjene za dvorišta najbolje je reznicu uzeti zimi, a kod onih nežnijih koje su namenjene za uzgoj unutra reznice treba uzeti u proleće.

Video: Kada trešnja ružičasto procveta u zelenoj bašti čaja: Ovo je nestvarnije od snova i nežnije od svile

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA