
U srcu svakog dobrog kolača leži sočna, lagana i vazdušasta patišpanj osnova. Svako ko je ikada pekao kolač zna koliko ume da bude nezgodno da se patišpanj izvadi iz pleha, a da se ne zalepi ili da ne popuca.
Naravno, rešenje nije u upornom pokušavanju da izvadite ispečenu koru, jer se tako može lako raspasti i na kraju sve morate iz početka.
Srećom, i ovaj ovaj problem postoje kuhinjski trikovi pomoću kojih se patišpanj nikada više neće zalepiti, a neki od njih su sledeća tri:
1. Mast i maslac
Maslac i mast su dovoljno mekani da se prstima razliju u kalupe za pečenje i kolače. Možete koristiti biljnu mast koja nema miris i ukus, nije skupa i neće zagoreti u rerni. Maslac će dati slatkast, ali i boga ukus.

2. Brašno
Brašno je dobra opcija koja će sprečiti lepljenje. Za čokoladne kolače možete koristiti i kakao u prahu, pa ćete se tako i rešiti belih fleka koje mogu da ostanu na kolaču ako se posuda oblaže brašnom.
Ako želite da dodate brašno nakon što ste mašću podmazali posudu, to uradite tako da u nju stavite brašno i vrtite posudom dok se sve pravilno ne rasporedi, a onda višak jednostavno istresete.
3. Nož
Nož lagano provucite uz samu ivicu kolača, polako podižući ivice i sredinu pre nego što okrenete kolač. Ukoliko se kolač slomi dok ga prenosite, uzmite špatulu kako biste ga podigli.
Video: Kako da vam se ono što pržite ne zalepi za tiganj: Potreban vam je samo osnovni začin iz kuhinje
(Telegraf.rs)
Video: Đuro Macut posetio sektor za vanredne situacije MUP-a
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Natasa
Uuuuu,bas ste nam otkrili nove trikove.
Podelite komentar
Jasna
Nista novo.
Podelite komentar
Bilja
Pa i nisu vam neki trikovi.Ovo svaka domacica zna.
Podelite komentar