Kako odabrati pumpe za vodu - vrste i šta treba da znate

Pumpe za vodu su mašine koje čine samo jedan, ali veoma važan deo celokupnog sistema za navodnjavanje, odvodnjavanje i protok vode

  • 0
Kuće kraj jezera ili sa bazenom prolaze najbolje Foto: Pixabay

Pumpa je središnji deo sistema za navodnjavanje, odvod ili cirkulaciju vode, pa je potrebno u skladu sa namenom odabrati najbolju moguću. Potrebno je da sistem radi usklađeno, sinhronizovano i kao celina. Zadatak pumpe je da pod pritiskom obavlja distribuciju vode u određenom pravcu.

Pumpe za vodu izvanrednog kvaliteta možete nabaviti u Mixal prodavnici. Ovaj brend je za sve svoje kupce obezbedio dve mogućnosti kupovine. Iz udobnosti svog doma možete na miru prelistati celu ponudu i odabrati i poručiti pumpu, ili doći na fizičku lokaciju prodavnice na adresu Gandijeva 3, i iskoristiti pomoć odličnih prodavaca za odabir adekvatne pumpe.

Pre kupovine pumpe se informišite o svim potrebnim karakteristikama ove mašine i napravite pravi izbor. U suprotnom, u pitanje se može dovesti efikasnost sistema za usmeravanje vode.

Razmislite o nameni uređaja, njegovim karakteristikama i ostalim elementima koji čine sistem za navodnjavanje, pa tek onda nabavite idealnu pumpu.

Namena pumpe za vodu

Različite pumpe za vodu su prilagođene raznim poslovima koji se tiču premeštanja vode, kako bi na najbolji mogući način odgovorile na zahtev korisnika.

Potrebne pumpe za vodu, kao i druge alate i opremu možete poručiti online u samo nekoliko klikova ili obaviti kupovinu na adresi Gandijeva 3, na Novom Beogradu.

Nekoliko osnovnih namena pumpe za vodu su:

  • Navodnjavanje vrtova i bašta;
  • Zalivanje voćnjaka;
  • Isušivanje površina pod vodom;
  • Ispumpavanje bunara;
  • Punjenje ili ispumpavanje bazena i ribnjaka;
  • Ispumpavanje otpadnih voda tokom poplava.

Kao što možete videti pumpa za vodu se koristi u različite svrhe, dok je rezultat gotovo isti u svakoj situaciji. Suština je u distribuciji i usmeravanju vode pod pritiskom prema vašim potrebama, što će ove mašine obaviti bez ikakvih problema brzo i efikasno.

Pumpa za vodu Foto: Shutterstock

Vrste pumpi za vodu

U skladu sa namenom i karakteristikama, možemo slobodno reći kako postoji veliki broj pumpi za vodu, dok smo mi za vas izdvojili one koje su najvažnije i najčešće u upotrebi.

#1 Motorne pumpe za vodu

Motorne pumpe za vodu svoju namenu u najvećem broju slučajeva pronalaze prilikom poljoprivrednih poslova navodnjavanja zemljišta.

Ovi uređaji visoke snage značajno olakšavaju poslove koji se tiču zalivanja zemljišta velike površine, dok pored toga ne zahtevaju priključak na električni napon.

Motor na benzinski ili dizel pogon daje veliku snagu i ovu mašinu čini posebno pogodnom kada je u pitanju rad na velikim poljima bez struje u blizini. Bilo da je u pitanju navodnjavanje sušnog zemljišta, ili odvodnjavanje prekomerne količine vode, ove pumpe su idealno rešenje.

#2 Potapajuće pumpe za vodu

Potapajuća pumpa za vodu je efikasno rešenje kada god vam je potrebno izvlačenje vode iz bunara, podruma, pražnjenje bazena i slično. Zbog svog načina rada se često koriste u kriznim situacijama kao što su poplave.

Izbacivanje podzemnih voda je bez njih nezamisliv zadatak!

U zavisnosti od snage uređaja, zavisiće daljina izbacivanja vode, o čemu je neophodno raspitati se pre kupovine. Uređaj se automatski uključuje kada nivo vode pređe određenu granicu, a isključuje kada padne ispod određenog nivoa.

Omogućava vam miran san, dok svoji posao obavlja potpuno pouzdano.

Potapajuće pumpe su elektro pumpe za vodu kojima je za rad potreban napon električne energije.

Vrste potapajuće pumpe za vodu:

  • Potapajuće pumpe za prljavu vodu;
  • Potapajuće pumpe za čistu vodu.

#3 Hidrofor (hidropak) za pumpanje vode iz bunara

Kada voda koja dolazi iz centralnog vodovodnog sistema izgubi pritisak, kao najbolje rešenje nameće se hidropak. On će vam pomoći da se voda izvuče iz bunara pod određenim pritiskom i tako omogući normalan tok za kućnu upotrebu.

Kao najvažniji deo hidrofora izdvaja se protočna pumpa, koja je najzaslužnija za održavanje pritiska u vodovodu. Osnovna razlika između hidrofora i hidropaka je u zapremini, koja je po veličini na strani hidrofora.

On često ima i veći motor!

#4 Centrifugalne pumpe za vodu

Centrifugalne pumpe za vodu su takođe veoma često u upotrebi jednako za kućne i industrijske poslove. Možete ih pronaći u varijantama sa manjom ili većom snagom, protokom vode, visinom izbacivanja i drugim karakteristikama.

Za razliku od potapajućih pumpi, centrifugalne mogu podići vodu iz bunara sa najviše 6 metara dubine.

Karakteristike pumpe za vodu

Nakon što ste utvrdili za koju namenu će pumpa biti korišćena, koja vam je vrsta potrebna, pre finalnog izbora je potrebno utvrditi karakteristike potrebne pumpe.

Najbitnije karakteristike o kojima morate voditi računa:

  • Snaga pumpe;
  • Kapacitet protoka vode - veoma bitna karakteristika naročito kada se radi o poljoprivrednim poslovima navodnjavanja. Većim površinama za navodnjavanje biće potrebne i pumpe sa većim kapacitetom protoka;
  • Dubina povlačenja i visina vodenog stuba - visina stuba je zbir vrednosti dubine povlačenja i visine dopremanja vode;
  • Kolike su dimenzije priključaka potrebne za povezivanje na instalacije;
  • Dimenzije pumpe.

Svaka vrsta pumpe je specijalizovana za određenu namenu i prema tome ima istaknute određene karakteristike koje je čine posebnom.

Kako kupiti pravu pumpu za vodu?

Pumpe za vodu u zavisnosti od modela treba da funkcionišu u različitom okruženju, odnosno sistemu za navodnjavanje. Prema tome, odabir pumpe ne zavisi samo od njenih karakteristika, već je potrebno obratiti pažnju na kompatibilnost sa ostalim elementima.

Prema tome, pre kupovine obavezno analizirajte tip sistema za navodnjavanje, elemente koji ga čine i njihove karakteristike:

  • Kakav je tip izvora vode, odnosno da li je to bunar ili je potrebno da pumpa radi sa otvorenim izvorom vode;
  • Kapacitet zatvorenih izvora kao što su bunari je ograničen, dok otvoreni sistemi nemaju tu vrstu ograničenja;
  • Utvrđivanje statičkog nivoa vode pre nego što pumpa krene sa radom;
  • Utvrđivanje dinamičkog nivoa nakon stavljanja pumpe u pogon.

Idealno bi bilo biti upoznat sa svim ovim informacijama pre kupovine, kako bi odabir pumpe savršeno odgovarao datim okolnostima.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan i da smo pružili relevantan odgovor na pitanje kako odabrati pumpe za vodu koje će vam odgovarati!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA