Kako sve možete da iskoristite ljusku od jaja: Nemojte je bacati, jer može da bude od velike pomoći

Pored toga što imaju brojne zdravstvene prednosti, ljuske od jaja su odlične i za čišćenje domaćinstva, ali i kao đubrivo za cveće

  • 0
Jaja, ljuska Foto: Pixabay

Vreme vaskršnjih praznika prolazi, a ovih dana na trpezi glavno jelo bila su kuvana jaja. Samim tim ostalo je mnogo ljuski, koje na kraju uglavnom završe u kanti za otpatke. Postoji nekoliko korisnih trikova kako sve možete da ih upotrebite.

Ljuska od prirodno farbanih jaja u lukovini ili nekim prirodnim supstancama poput kurkume, baš kao i ona od nefarbnih jaja može da bude od velike pomoći u domaćinstvu, ali ima i mnoge zdravstene prednosti.

Ljuske od jaja sadrže čak 90 odsto kalcijuma - minerala koji čuva naše kosti i daje doprinos celokupnom zdravlju.

Porema brojnim istraživanjima "National Institute of Health" ljuska od jajeta je odlična za kosti, jer sadrže skup idealnih supstanci za lečenje karijesa. Pored kalcijuma ima i 27 drugih minerala. Sastav ljuske jaja je isti kao i naših zuba.

Ljuske jaja mogu pomoći u lečenju ortopedskih bolesti. Vitamini i minerali koji se nalaze u ljuski mogu pomoći u smanjenju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi.

Naravno, nećemo ih baš grickati, ali postoje razni drugi načini na koje ih možemo upotrebiti.

Ljuske od jajeta imaju široku primenu u domaćinstvu.

Nema više zagorelih šerpi i tiganja

Uz trik sa ljuskama od jaja skorela masnoća na posuđu postaje prošlost.

Izmrvite nekoliko ljuski od jaja u tiganj ili šerpu sa zagorelom hranom, dodajte malo soli i vruće vode, pa sunđerom oribajte posudu. Isperite je toplom vodom.

Teflonski tiganj Foto: Shutterstock

Oštri nožiće u multiprakriku

Stavite nekoliko ljuski od jaja u zamrzivač na pola sata, a zatim u multipraktik. Dodajte malo vode, pa ga uključite. Rezultat su oštri nožići kao tek kupljeni.

Ljuske od jaja kao đubrivo za biljke

Ljuske od jaja su pune kalcijum-karbonata, koji je dobar za biljke. Osušite ljuske i sameljite u prah ili koliko je god sitno moguće. Pomešajte prah od ljuske s malo zemlje za cveće i stavite na mesto gde je potrebno malo đubriva.

Ljusku od jaja potopite u litar vode i ostavite da prenoće, a onda tom tečnošću zalijte cveće.

Domaće sredstvo za čišćenje

Osušene ljuske jaja sameljite u blenderu dok ne dobijete prah. Pomešajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mešavinom očistite kamenac na WC-šolji i druge "uporne" naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.

( Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA