Rastvor koji štiti biljke od štetočina: Umesto pesticida potrebna vam je samo jedna stvar iz prirode

Pravi se veoma jednostavno, a rezultat će vas potpuno oduševiti

  • 0
saksija sobno cveće Zalivanje, biljke Foto: Shutterstock

Pesticidi i razni hemijski preparati za zaštitu biljaka često mogu da nanesu više štete  nego koristi cveću i bilju.  Srećom, postoje i prirodni sastojci koji štite biljke od štetočina.

Jedan od njih je i rastvor od koprive, koja je poznata kao odličan "borac" protiv svega što može da naškodi vašim biljkama.

Pravi se veoma jednostavno, a rezultat će vas potpuno oduševiti. Za njega se koriste nadzemni delovi biljke.

Potopite jedan kilogram koprive bez korena u 10 litara vode. Ostavite je tako da odstoji 15 dana u hladovini, najbolje na temperaturi od 18 stepeni.

Svakog dana promešajte smesu. Rastvor će se vremenom zgušnjavati i dobiće u smeđu boju. Na kraju će biti spreman za upotrebu kada se više ne budu stvarali mehurići vazduha usled vrenja. Kada se smesa dovoljno zgusne, procedite je i odstranite delove biljke koje ćete kompostirati.

Kopriva Foto: Pixabay

Rastvor od koprive je prirodni preparat za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji.

Ovaj rastvor prihranjuje biljke kiseonikom i štiti ih od mnogih  bolesti. Najbolje ga je koristiti u vegetacionom periodu, na svake tri nedelje.

Rastvor čuvajte na tamnom mestu u zatvorenoj posudi, najduže godinu dana. Prilikom upotrebe razredite ga vodom. Vodite računa da odnos vode i rastvora bude 7:1.

Sipajte razređeni rastvor u flašu sa raspršivačem. Možete ga posuti po onim područjima biljke koja napadaju štetočine, a povremeno njime možete i zaliti biljku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA