Proslavimo Međunarodni dan porodice uz šoljicu kafe

Porodica predstavlja stabilnu socijalnu zajednicu koja treba da bude osnažena sa svakog aspekta i zbog toga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine donela odluku da se Međunarodni dan porodice obeležava 15. maja svake godine, kako bi se istakao značaj ove jedinice društva kao jedne od najvažnijih tvorevina civilizacije

  • 1
C kafa Foto: Promo

Kako bi jedno društvo funkcionisalo na zdrav način, porodica ima veoma značajnu ulogu u razvoju pojedinca i poseduje više funkcija od bilo koje druge društvene grupe. Ona predstavlja stabilnu socijalnu zajednicu i među njenim članovima neguju se poštovanje, poverenje i ljubav, kao i međusobno uvažavanje i podela odgovornosti.

Svrha Međunarodnog dana porodice je da se afirmiše porodica i da se zaštiti kao osnovna ćelija društva u kojoj se gaje posebne vrednosti i tradicije, a poznato je da tradicije i običaji pomažu u uspostavljanju povezanosti porodice, jačanju njenih veza, poboljšanju razumevanja i postizanju mira i blagostanja.

U današnje vreme kada je tempo života brz i odvlači veliku količinu energije i kada je vreme za razgovor i priču potrebnije nego ikad, sastanite se sa svojim najbližima i razmenite priče o svakodnevnim malim i velikim, a i slatkim mukama, upravo u ovom periodu godine, kada se probudila priroda, a sa njom i porodična okupljanja kojima se svi raduju. Toplinu koju osetimo u takvim trenucima može dobro opisati samo momenat kada zakuvamo džezvu kafe, sipamo je u šoljicu, ispijemo gutljaje, a srce nam dodatno zagreju radost i planiranja budućih dešavanja sa dragim ljudima, nova druženja i one slatke čari života. Ukoliko ste na ovaj dan daleko od svojih roditelja i dece ili živite odvojeno u različitim gradovima, pa čak i državama, dobra je prilika da se povežete sa njima, a ako su blizu vas, posetite ih i neka ritual postane šetnja ili šoljica kafe. Ti rituali i postoje zato da bi sve pozitivne emocije došle do ostvarenja, jer porodici su u osnovi sigurnost, nežnost, odanost, ljubav i prijateljstvo.

C kafa Foto: Promo

Više od četiri decenije, omiljena mešavina kafe sa jakom aromom i punim ukusom, svakodnevno je važan razlog za pauzu, okupljanje, zajedničko ispijanje i razmenu malih životnih mudrosti gde se neguju porodične i tradicionalne vrednosti među generacijama. C kafa je bila prva i ostala prava, kafa za sva vremena, a njen kvalitet dokazuje njeno trajanje od 1976. godine kada se pojavila. Ova "dama u najboljim i najmudrijim godinama" budi nostalgična sećanja i srdačne osmehe. Drugačije je to vreme bilo kada je nastala ova kafa. Mnogi bi rekli bolje vreme. Porodice su se češće sastajale, imale određeno vreme za bliske susrete. Bilo je to vreme kada digitalizacija nije uzela maha u srcu jednog društva, kao danas.

Svi ti momenti ostali su oblikovani na crno-belim fotografijama koje se mogu naći u legendarnoj limenci C kafe. Gotovo da ne postoji porodična kuća stare Jugoslavije koja ne poseduje jednu od ovih limenki u kojima se, između ostalog, čuvaju i brojna dragocena pisma, najomiljeniji bakini recepti, pribor za šivenje i razne kućne potrepštine.

Obradujmo jedni druge poklon limenkom C kafe u kojoj se nalazi 2x100 grama C kafe i uživajmo u šoljici ovog napitka, dok stvaramo nove uspomene koje će se prenositi i dalje, kao što se već 46 godina prenosi ljubav prema tradicionalno omiljenoj C kafi, koja je sada u novom ruhu. Na vama je da odlučite koji zabeleženi momenti su vredni da ih sačuvate upravo u novoj limenci.

C kafa Foto: Promo

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    14. maj 2022 | 12:51

    Porodica je glavni stub drzave, porodica je nesto sveto. Niko nije veci prijatelj porodici nego porodica sama sebi, to prijateljstvo uvek vodi ka boljem zivotu i napretku u svim sverama zivota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA