≫ 

Roršahov test: Ono što prvo uočite na slici otkriva mnogo toga o vašoj podsvesti

Čuveni švajcarski psihijatar i psihoanalitičar Herman Roršah tvorac je jednog od najpoznatijih testova za dijagnostiku ličnosti

  • 10
roršahov test Foto:Shutterstock

Roršahov test je jedan najpoznatijih i najpreciznijih testova za dijagnostiku dubinskih slojeva ličnosti. Dobio je naziv po švajcarskom psihijatru Hermanu Roršahu.

Ovaj test spada u grupu projektivnih testova. Pri čemu kroz kontinuiran i nesvestan psihološki proces ličnost otkriva svoje dinamičke i strukturalne osobine, te je odlično sredstvo za utvrđivanje psihičkog i emotivnog stanja pacijenta.

Kompletan test sastoji se od deset mrlja nedefinisanog oblika napravljenih od prolivenog mastila po papiru koje je Roršah presavijao kako bi dobio simetrične oblike.

Sve što treba da uradite kada vidite sliku je da imenujete ono što prvo uočite, da razjasnite gde to vidite i zašto mrlja od mastila u vama izaziva određenu sliku. Mrlju možete gledati sa raznih strana, samo je važno da odredite određeni oblik ili pojam.

Nedostatak reakcije ili nemogućnost da opišete ono što je prikazano na kartici može ukazivati na prisustvo psihološke blokade u sferi koju predstavlja takva karta ili na privremenu odbojnost da se takva sfera prihvati.

A sada pogledajte dobro u sliku i pročitajte šta znači to što ste videli.

1. Leptir

Leptir simboliše transformaciju, ali i društveni život. Ukoliko vas ova slika podseća na leptira raširenih krila, vrlo je verovatno da ste veoma društvena osoba koja ima dosta prijatelja.

2. Anđeo

Kada ste pod velikim stresom ili ste u tužni, vi se uglavnom obraćate duhovnim bićima i tražite da vam pomognu u rešavanju problema.

3. Slepi miš

Za neke ljude ova životnja simbolično predstavlja nešto loše, dok za druge znači slobodu. Ukoliko vas slepi miš asocira na vampira, proverite da li se osećate iscrpljeno ili uplašeno.

4. Životinje

Ako vidite životinje, a posebno divlje, možda potajno gajite nepoverenje prema drugim ljudima. Razmislite odakle dolazi vaš strah.

Video: Student raskrinkao muža svoje profesorke: Nakon 20 godina braka, shvatila je da nosi lažni dijamant

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vujke

    14. maj 2022 | 15:31

    Ne vidim nista, pogotovo ne to sto ste napisali.🙄

  • 534

    14. maj 2022 | 23:40

    Vidim gurmansku pljeskavicu od 15 koja je u kohabitaciji sa urnebesom i crnim lukom dok je retrogradni merkur u XII kući pri vetru od 6 bofora. Jesam položio?

  • вилогорски

    14. maj 2022 | 16:30

    Ja jasni vidim borbu đavola u paklu. Udarili jedni na druge samo perje leti na sve strane :-) To kad prenesem na sadašnje stanje u sveti pokazuje da je Lucifer mađu nama :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA