Načinom držanja tela šaljete poruku ljudima oko sebe: Proverite kako vas drugi vide

Govor tela često može da kaže o nama drugim ljudima više od onoga što verbalizujemo, ističu stručnjaci

  • 0
Poslovna žena posao

Foto: Shutterstock

Stručnjaci za govor tela objasnili su uobičajene vrste držanja i otkrili poruke koje svaka poza šalje drugim ljudima o našoj ličnosti.

Stručnjak za govor tela Inbal Honigman i terapeutkinja Džuli Dženings otkrili su najčešće stavove i šta oni govore drugim ljudima o našim osobinama.

Uspravno stajanje: Jaki ste i sposobni

Prema Inbalu, stajanje ispravljenih leđa i zabačenih ramena ukazuje na to da je osoba samouverena i moćna, zbog čega se drugim ljudima čini pristupačnijom i iskrenijom.

- U smislu govora tela, ako je vaše držanje uspravno i otvoreno, ostavljate utisak da ste moćni i izgledate vredni poverenja zbog načina na koji se držite - rekao je.

Džuli je dodala da je poza moći najzdravija od svih položaja i savetuje vežbanje te poze kad god je to moguće kako biste izbegli bolove u leđima i lošu cirkulaciju.

- Vaša kičma ima tri prirodne krive - na vratu, u srednjem i donjem delu leđa, a vežbanje ispravnog držanja treba zadržati te krive, a ne povećati ih - istakla je.

Žena

Foto: Pixabay

Pogrbljeno držanje: Nezainteresirani ste i zabrinuti

Pogrbljeno držanje može biti shvaćeno kao slabost, a i čini vas manje privlačnim drugim ljudima, jer pretpostavljaju da ste nervozni ili da vam je dosadno.

- U smislu govora tela, spuštena ramena poručuju da ste zatvoreni, a to ostavlja utisak da ste uplašeni i napeti - rekao je Inbal.

- Zbog toga izgledate kao da niste zainteresovani za ljude oko sebe, a retko kome je to privlačno. Kada prvi put sretnete nepoznate ljude, odajete utisak zabrinutosti i napetosti, jer pognuta ramena izgledaju kao da nosite težinu sveta na svojim plećima - nastavlja.

- Pogrbljeno držanje je uobičajeno poznato kao "Kyphosis poza". Ovaj poseban položaj odnosi se na preteranu zakrivljenost gornjeg dela leđa, a ramena su zaobljena i pogrbljena prema napred - dodaje Džuli.

- Ovaj položaj držanja će dovesti do velikog opterećenja kičme, doprineti bolovima u vratu i leđima - kaže.

Pognuto držanje: Pažljivi, ali bez samopouzdanja

Pognuto držanje, koje uključuje naginjanje napred dok sa nekim razgovarate, ukazuje na to da je čovek pažljiv i da dobro sluša.

- Nagnuti se napred je nešto što prirodno radimo kad se fokusiramo na nekoga ili možda pažljivo slušamo tihog govornika - kaže Inbal.

- To je poza pažljivosti, ali izgleda čudno kad je trajna - rekla je Džuli i objasnila da  "ovo držanje pokazuje osobi s kojom ste da je vaš fokus na njoj, ali i da nemate baš dovoljno samopouzdanja".

- Ovo je loš položaj i ljudi koji ga često zauzimaju mogu imati česte bolove u vratu, leđima i ramenima, a u nekim slučajevima može čak uzrokovati i pogoršanje stanja kičme,  što dovodi do daljih ozbiljnih zdravstvenih problema - rekla je za Daily Mail.

Alfa muškarac

Foto: Shutterstock

Stav izbegavanja: Niko ne ulazi u vaš lični prostor

Oni koji praktikuju držanje izbegavanja mogli bi da izgledaju kao da ne žele komunikaciju uopšte, a taj stav podstiče ljude oko vas da se osećaju  neprihvaćeno.

- Ovo držanje  prolazniku izgleda nekulturno, a vaša neverbalna komunikacija ljudima poručuje: "Radije bih bio bilo gde nego ovde", čak i ako to nije vaša namera - kaže Inbal.

- Uobičajeno poznata kao "ravna leđa ili skoliotično držanje, ovaj položaj se odnosi na izravnavanje donjeg dela leđa i lagano rotiranje. Kada se donji deo leđa spljošti i okreće, izgubićete krivu liniju u kičmi - objašnjava Džuli.

Obrambeni stav: Odustali ste

- Defenzivno držanje je gotovo savršeni prikaz "odustajanja"- rekao je Inbal.

- U smislu govora tela, ovo je najodbrambeniji položaj, ceo gornji deo tela počinje da se uvija u zaštitničku, detinjastu figuru. Našim visokotehnološkim životima vladaju ekrani, a odbrambeno držanje obično je uzrokovano time što ste satima dnevno nadvijeni nad vašim telefonima, kompjuterima i tabletima - rekao je.

Džuli dodaje da se "odbrambenim položajem obično naziva držanjem glave napred", odnosno položaj  kad vam je vrat nagnut prema napred, a glava visi ispred ramena umesto da se odmara iznad njih.

- Ovakvo držanje će stvoriti veliki pritisak na kičmu i vrat, što može dovesti do umora. Uz lošu cirkulaciju, koju podstiče, mišići i zglobovi se lakše oštećuju i manja je verovatnoća da će se to ispraviti - dodaje Džuli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA