Najezda insekata u Beogradu

Dolazi onaj period godine kada sa osmehom napuštamo svoje stanove i odlučujemo se za boravak u prirodi, idealno u sopstvenim baštama i dvorištima

  • 2
Komarac, komarci Foto: Unsplash/Vistor Grabarczyk

Sa lepim vremenom, zelenilom i prijatnim temperaturama dolaze i oni. Insekti. Već godinama unazad susrećemo se sa pravim najezdama smrdibuba i komaraca uz prve sunčane mesece. Dok su ove dve vrste insekata jasno vidljive i najblaže rečeno dosadne, iz prikrajka u zelenilu vrebaju nas krpelji.

Gradski i opštinski zavodi za biocide i medicinsku ekologiju sprovode redovne tretmane zaštite od insekata metodama dezinsekcije, ali nekad to jednostavno nije dovoljno. U vašem mikro okruženju čini se da ih uvek ima previše. Kako se zaštititi? Odgovor je dezinsekcija.

Zaštita od komaraca

Postoje različita sredstva, kreme i narukvice, kojim štitite telo od ujeda komarca. Efikasniji nivo zaštite je zaštititi prostor u kom boravite. Za zatvorene prostorije, tu su mreže za komarce, popularni komarnici, tablete i različiti sprej preparati. Kada je potrebno obezbediti ugodan boravak u prirodi, dvorištu i bašti, najefikasnija borba protiv komaraca zasniva se na primeni tretmana iz oblasti dezinsekcije.

Kod suzbijanja komaraca primenjuju se dva metoda - larvidicni tretman i tretman odraslih formi komaraca. Kod prvog, koji se obavlja sa zemlje, tretiraju se potencijalna žarišta pogodna za razvoj komaraca, tretman se obavlja nekoliko puta u toku sezone, u periodu mart - oktobar. Tretman odraslih formi komaraca obavlja se sa zemlje i iz vazduha, a u zavisnosti od vrste i površine terena, koriste se različiti uređaji za hladno, odnosno termalno zamagljivanje. Primenom ovih metoda, konačno ćete moći da uživate u miru svog dvorišta, bez razmišljanja o zujanju.

Kako se rešiti smrdibuba?

Iako nisu direktno štetne za ljude, smrdibube se smatraju štetočinama i opasnost su za biljke, jer se hrane sokovima iz voća i povrća, kao i baštenskih biljaka. Smrdibube se progresivno razmnožavaju i mogu brzo da uvećaju svoju populaciju ukoliko im uslovi odgovaraju. Svima je poznat "miris" koji ispuštaju kada se osete ugroženo, odnosno kada probate da ih oterate ili odstranite. Ispuštaju glasan zvuk dok lete i teško je rešiti ih se samostalno. Najbolji način za trajno uklanjanje smrdibuba je profesionalni tretman metodom dezinsekcije, gde je uz primenu insekticida, biološki bezbednih po ljude i okolinu, moguće u potpunosti istrebiti ove napasti.

Dezinsekcija krpelja

Krpelji, za razliku od smrdibuba, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod čoveka. Prenosioci su raznih bolesti i zato je važno ukoliko dođe do ujeda, da ga na vreme primetite, odnosno adekvatno odreagujete. Sezonska pojava krpelja i najveća opasnost vreba od ranog proleća, do kasne jeseni, u doba iznad prosečnih temperatura vazduha. Krpelji se skrivaju u travi, na drveću, grmlju, nisu bučni ni lako vidljivi, a detektuju nas prepoznavanjem mirisa. Jednaka su napast i za kućne ljubimce, posebno ako imate psa i dvorište.

Preventivne mere zaštite su mazanje kremama, nošenje dugih rukava i nogavica, ali prava bezbednost od krpelja na placu, u bašti ili privatnom dvorištu, postiže se dezinsekcijom zelenih površina. Profesionalna dezinsekcija krpelja vrši se UVL uređajima, ručnim pumpama za toplo ili hladno zamagljivanje. Tretman se obavlja nekoliko puta u razmacima od po nedelju dana.

Za zaštitu privatnih poseda od najezde insekata, odnosno miran i bezbrižan boravak u prirodi tokom cele sezone, potrebno je primeniti adekvatne tretmane dezinsekcije, za koje je najbolje angažovati profesionalnu službu za ddd usluge.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    27. maj 2022 | 10:24

    Ne radi se dezinsekcija kako treba. Prskanje sa zemlje nije dovoljno, ili dignuti avione, ili raditi detaljnije i prskati oko svake zgrade, oko svake kuće, parkove, vegetaciju proed reka. Radio sam u Eko klineru, znam kako treba, ali džaba prskam svoju baštu kada oni dođu iz susedstva, a svi u mojojj ulici misle nema veze, to su samo komarci, malo svrbi, preživećemo. Komarci su prenosioci bolesti kojih ranije nije bilo, klima se promenila, svašta se promenilo, samo ljudi misle da je sve isto i žive kako njihove babe.

  • Mihajlo

    28. maj 2022 | 15:51

    Po Svetskom zdravstvenom forumu, insekti su hrana buducnosti. Ne ubijajte nam buducnost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA