Kako da se pripremite za letovanje bez glutena?

Letovanje se bliži velikom brzinom, a mi već zamišljamo da smo na plaži

  • 2
Plaža Foto: Pixabay

Tirkizno more se presijava na suncu, podno naših nogu beli se pesak, pijuckamo kafu u hladu suncobrana na udobnoj ležaljci.... a onda se trgnemo i vratimo u realnost. Treba kupiti novi kupaći kostim i papuče za plažu, razmišljamo da li nam je ostalo od prošlog leta još malo kreme za sunčanje, pravimo listu za pakovanje kofera.

I sve je to normalno za zdrave ljude, ali letovanje nije tako jednostavna stvar za planiranje za preko 70.000 osoba koje boluju od celijakije ili imaju alergiju na gluten. Za njih je svako putovanje poseban izazov, pa ćemo ovde navesti kako da lakše isplaniraju i pripreme se za novu avanturu.

Nošenje bezglutenske hrane preko granice

Kako ne biste morali da razmišljate koja zemlja dozvoljava unošenje posebnih vrsta hrane, nabavite potvrdu od svog lekara da bolujete od celijakije ili da ste intolerantni na gluten. To će vam omogućiti da bez problema na aerodromu prenesete neophodne namirnice preko granice.

Dugi međunarodni letovi

Ukoliko putujete na daleke destinacije na kojima se služe obroci u avionu, unapred obavestite kompaniju kojom letite da vam je neophodan bezlutenski obrok. Tako ćete biti sigurni da će vas obrok sačekati i da nećete ostati bez hrane. Svakako (za svaki slučaj) ponesite sa sobom grickalice.

Avion, hrana Foto: Shutterstock

Bezglutenski meni u hotelskom smeštaju

Kada ste se već odlučili za destinaciju, prvo se raspitajte i istražite da li u hotelu koji želite da bukirate postoji bezglutenski meni. U današnje vreme, hoteli često imaju i ovu opciju, ali ukoliko ne postoji takva ishrana, istražite da li imaju dovoljno širok izbor namirnica koje svakako ne sadrže ovaj alergen, kao što su povrće, voće, riba ili meso koje nije pohovano. Svakako će vam značiti da makar u neposrednoj blizini hotela postoje prodavnice gde možete da nabavite namirnice bez glutena.

U svakom slučaju, neophodno je da ponesete dovoljno bezglutenskih proizvoda za prvih nekoliko dana odmora, kako biste zaista mogli da se opustite.

Privatni smeštaj

Isti savet važi i ako idete u privatni smeštaj, gde ćete moći sami da pripremate bezglutenske obroke. Proverite samo da li je kuhinja u apartmanu opremljena svom potrebnom tehnikom za pripremu bezglutenskih obroka. Obavezno zamolite domaćine da, pre nego što uđete, dezinfikuju sve radne površine, kako slučajno ne bi došlo do kontaminacije vaših obroka glutenom.

Brašno Foto: Dr. Schar

Pakovanje za put

Kada polazimo na put, treba dobro osmisliti šta poneti za samo putovanje, pre svega ako putujete avionom. Naime, neke zemlje ne dozvoljavaju da se unosi hrana preko granice, pa je izuzetno važno da odmah naglasite da ste intolerantni na gluten ili da bolujete od celijakije i bez problema ćete moći da prenesete odgovarajuće proizvode u ličnom prtljagu. Savetuje se da ne stavljate hranu u kofer koji ide u prtljažnik aviona, jer se može dogoditi da se prtljag zagubi, pa nećete moći brzo da kupite odgovarajući obrok ako ogladnite. Svakako možete da ponesete sa sobom razne grickalice, koje lako staju u ranac ili malu putnu torbu. Ukoliko putujete automobilom ili autobusom, odnosno vozom, ovaj problem nećete imati.

(Telegraf.rs/Dejana Videnović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA