• 0

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIŠU SAGOREVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o sagorevanju na poslu, emotivnom sagorevanju, sagorevanju goriva ili unošenju hrane za čiju pripremu se koriste masnoće na visokim temperaturama

  • 0
Šibica, šibice

Foto: Pixabay

Svesni opasnosti koja vreba u sagorevanju, gde god je bilo prilike, naučno – tehnološka istraživanja su se pobrinula da se ovaj proces iz svakodnevnog života trajno eliminiše.

Tako se danas samo licitira godina kada će "obična" vozila na dizel i gorivo zauvek prepustiti ulice hibridima, a ništa manje pažnje ne izaziva i trenutak kada će doći do gašenja večnog plamena cigarete. Poslednjih godina je i u toj oblasti nauka otkrila manje štetno rešenje.

U odnosu na cigarete, savremene alternative zasnovane na principu zagrevanja duvana ne sagorevaju duvan, samim tim eliminisana su i druga štetna svojstva koja nastaju paljenjem cigareta.

A koje su ključne razlike između ta dva procesa?

Kada se cigareta upali duvan počinje da gori i stvara se duvanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih su mnoge štetne. Među njima se nalaze i ugljen monoksid i katran.

Šta se postiže zagrevanjem?

Naučno zasnovane bezdimne alternative koje zagrevaju duvan isporučuju nikotin bez sagorevanja i oslobađanja duvanskog dima. Na taj način, izloženost štetnim materijama je drastično smanjena u odnosu na pušenje cigareta. Savremene alternative pušenju bazirane na ovoj tehnologiji emituju aerosol, čiji sastav se bitno razlikuje od sastava duvanskog dima.

Naučne studije potvrdile su da aerosol sadrži i do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete, pa je to razlog zbog kog sve veći broj zdravstvenih eksperata preporučuje punoletnim pušačima koji ne žele da ostave duvan prelazak na manje štetne alternative. Ono što oni sugerišu jeste da se upotrebom ovih uređaja izbegavaju štetni produkti sagorevanja koje se nalaze u duvanskom dimu, pri čemu konzumiranje duvana na manje štetan način ne izostaje.

Šta je najbolje rešenje?

Najbolja odluka za svakog pušača je da se u potpunosti odrekne duvana i nikotina. Takođe, trajni prekid sa dugoročnim navikama nije lak pa ima i onih koji se, uprkos tome što su svesni negativnih efekata pušenja, ipak neće odreći cigareta. Njima su potrebne prave informacije o tome da u svetu danas postoje naučno zasnovane alternative kod kojih je potpuni prelazak sa cigareta bolji izbor u odnosu na nastavak pušenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA