≫ 

Letnji materijali koji ne zahtevaju mnogo peglanja: Prijatni za nošenje i zahvalni za održavanje

Najvažnije od svega, olakšavaju da što više vremena provedemo napolju, a ne nad daskom za peglanje

  • 0
Odeća, ormar, devojka Foto: Shutterstock

U toplim letnjim danima nismo baš toliki srećnici da celo leto provodimo na odmoru noseći ležernije komade odeće, bez prevelikog opterećenja da sve bude na svom mestu i bez brige oko peglanja. Većinu letnjeg perioda mnogi od nas provode radeći, uz svakodnevno pitanje:"šta obući danas, šta odabrati da se ne izgužva tako lako, da pegla ne mora da mi postane najbolja drugarica?"

Predstavljamo vam četiri vrste materijala koji su najjednostavniji za održavanje i tokom letnjih vrućina, a koji će vam po pitanju svog sastava i načina peglanja pomoći u odabiru letnje garderobe.

Najvažnije od svega, olakšavaju da što više vremena provedemo napolju, a ne nad daskom za peglanje.

Viskoza

Mnoge dame se mogu zakleti u prijatnost i udobnost nošenja bluza ili haljina od viskoze. Proizvodi se od celuloze, pa ponekad dosta podseća na pamuk ili svilu. Ipak, za razliku od njih, za viskozu se ne preporučuje peglanje klasičnom metodom (prtiskom na tkaninu) već vertikalnom peglom na paru. Što i nije uopšte loše jer ne oduzima puno vremena.

Haljina Foto: Shutterstock

Svila

Svila je najluksuzniji od svih materijala, ne gužva se, zadržava oblik i ima veoma elegantan pad koji fenomenalno ističe figuru.  Ova tkanina uvek daje i notu glamura.

Ako se pravilno odnosimo prema svili, ona će uvek nakon pranja zadržati svoj prirodni izgled. Samo vodite računa kod sušenja: prvo je prosušite na peškiru, da upije većinu vode, stavite je na ofinger da nađe svoj prirodni pad i onda je na niskoj temperaturi kratko prepeglajte.

Mali savet: Kako se na svili ponekad malo vide tragovi znoja, a i odeća može da izbledi na suncu, najbolje je da je nosite uveče.

Poliester

Iako ima lošu reputaciju zbog toga što spada u veštačke materijale, njegovo najbolje svojstvo je što je otporan na gužvanje, zadržava oblik, teško se oštećuje i lako se održava. Možete ga sušiti u mašini za sušenje veša, na nižoj temperaturi. Obično ne zahteva peglanje, ali ako baš morate, onda koristite običnu peglu sa nižom temperaturom.

Frizura cvetna haljina devojka žena Foto: Shutterstock

Lan

Ako je lan vaš omiljeni letnji materijal, u potpunosti vas razumemo jer nema udobnije odeće od lanene, a savršena je i za proleće i za leto. Ipak, lanena haljina i suknja nisu najsrećnije rešenje ako nemate nameru da mnogo brinete o gužvanju i peglanju.

Ukoliko baš insistirate da vaš izbor bude lan, znajte da će vam ipak biti potrebna pegla i da se lan lako pegla, ali samo u slučaju ako ga peglate dok je još vlažan, i to na najvišoj temperaturi. Nikako ne stavljate lanene stvari u mašinu za sušenje veša jer će ih toliko izgužvati da će vam biti potrebno dvostruko više vremena za peglanje nego inače.

duga haljina, haljina, lepa devojka Foto: Shutterstock

Kako brzo opeglati odeću - bez pegle

Iako je pegla najbolji način da uklonite nabore sa vaše odeće, postoji još nekoliko načina kada peglanje nije opcija:

  • Ubacite nekoliko kockica leda u mašinu za sušenje sa odećom i sušite 15 minuta
  • Poprskajte vodu na izgužvana mesta i ubacite odeću u mašinu za sušenje
  • Upotrebite svoju peglu za kosu da ispeglate kragnu ili manžetne
  • Navlažite izgužvana mesta i osušite ih fenom dok sušite kosu
  • Video: Maturski predlozi koji nisu haljine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA