≫ 

Kako breskvama produžiti životni vek i što intenzivnije uživati u njihovom ukusu

Ubrane breskve imaju kratak životni vek i lako smekšaju. Uz nekoliko trikova moguće im je produžiti životni vek

  • 0
Breskva, voce Foto: Pixabay

Breskve su jedan od onih luksuznih i omiljenih detalja koje nam leto čine slađim i ukusnijim. Poznajemo i volimo breskve u desertima kao što su voćne salate sa šlagom, pinakote, domaći kolači, zapečene u rerni, ali su takođe divne u slanim jelima kao što su kaprese salate ili čak pice.

Mana im je samo jedna: ubrane breskve imaju kratak životni vek i lako dobiju "modrice" zbog svoje delikatne kože i ubrzo omekšaju. Portal "RealSimple" nudi nekoliko saveta za produženje zrelosti vaših bresaka u kućnim uslovima, što znači i produžetak uživanja u ovoj kraljici letnjih voćkica.

Kako čuvati breskve

Prvi korak je da utvrdite da li su breskve zrele ili ne. Ako su prilično čvrste i nisu posebno mirisne, još nisu zrele. U tom slučaju ih čuvajte na stolu ili kuhinjskoj ploči na sobnoj temperaturi u jednom redu poređane (da biste izbegli modrice) nekoliko dana ili dok ne budu lepe i zrele. Kada malo popusti pri laganom pritisku na kožicu ploda, znak je da je breskva zrela.

Zrele breskve je najbolje pojesti odmah, ali ako to nije moguće, čuvajte ih u frižideru. Hladno okruženje će usporiti proces zrenja i kupiti vam malo vremena. U oba slučaja, breskve operite pre jela, nikako pre stavjanja u frižider, jer kora breskve ima prirodni konzervans.

Berba, breskva, voće Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sok od limuna čuva breskve 

Ako je moguće, čuvajte breskve cele, jer će se isečenoj breskvi sa izloženim "mesom" ubrzati proces zrenja. Uz to, ako pravilno čuvate sečene breskve, one mogu da izdrže do četiri dana u frižideru. Počnite tako što ćete ih poprskati sokom od limuna ili limete kako biste sprečili da porumene, a zatim ih stavite u pokrivenu posudu i stavite u frižider.

Možete li zamrznuti breskve?

Ukratko, da, možete potpuno zamrznuti breskve! U stvari, zamrzavanje bresaka je odlična ideja ako želite da izbegnete bacanje hrane, a ostaće sveže u zamrzivaču od šest di 12 meseci.

Zamrznute breskve možete koristiti u bilo čemu, od džema do ovsene kaše ili smutija do koktela, pa ih je dobro imati ih pri ruci. Preporuka je da ogulimo breskve pre nego što ih zamrznemo da bismo kasnije uštedeli muke.

Bonus savet

Evo koraka koje treba preduzeti da biste zamrznuli breskve tako da je lako raditi sa njima kad ih budete odmrzavali:

  • Zagrejte lonac vode do ključanja i pripremite posudu sa ledenom vodom pored lonca.
  • Koristite mali nož da urezujete plitki X na dnu (donji deo) svake breskve

  • Stavite breskve u kipuću vodu na 30 sekundi, a zatim ih šupljikavom kašikom (tzv. francuska kašika) prebacite u posudu sa ledenom vodom.
  • Nežno rukama ogulite koru breskve. Ovo bi trebalo da bude veoma lako posle blanširanja.
  • Izvadite košticu iz breskve i isecite na kriške, a zatim ih rasporedite u jednom sloju na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.

  • Zamrznite dok ne postanu čvrstu, otprilike tri sata neka odstoje u zamrazivaču.
  • Stavite zamrznute kriške breskve u plastičnu kesu bezbednu za zamrzavanje i vratite u zamrzivač.

Video: Biznis u vreme zagađenja: Daćete mi dva kiseonika, a za malog - sok od breskve!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA