• 0

Kako da zalivate cveće u toku letnjih meseci: 6 saveta zlata vrednih

, Telegraf

Jednom kada počnete da se pridržavate ovih saveta, biljke vam više neće propadati

  • 0
Zalivanje cveća, cveće, polivanje

Foto: Shutterstock

Zalivanje biljaka čini se jednostavno, ali s tim se mnogi koji neguju cveće muče. Zbog toga postoje mnoga pravila, kojih se treba tačno pridržavati i koja određuju kada, koliko često i kojom količinom vode treba zalivati biljku.

Jednom kada počnete da se pridržavate ovih saveta, biljke vam više neće propadati. Posebnu pažnju im posvetite u toku leta, velikih vrućina i sušnih perioda, jer mnoge biljke ne mogu da prežive bez veće količine vode.

1. Vodite računa o temperaturi vode

Voda sobne temeprature bolja je od tople ili hladne. I topla i hladna voda mogu da oštete biljke i zato je najbolje da napunite veći sud ili kantu za zalivenja i uvek vodu imate spremnu.

2. Pratite znakove prirode

Nije svakoj biljci potrebna ista količina vode, pa pratite znakove iz prirode koliko zalivanja traži vaša biljka. Važno je da znate i iz kog podnevlja koja biljka potiče, jer je to dobar pokazatelj za zalivanje.

3. Vodite računa o tajmingu

Zalivanje ujutru je poželjnije nego uveče. Tako biljke imaju prilike da se suše i voda brže isparava u toku dana kada su temeprature više.

4. Obratite pažnju i na ostale faktore

Ukoliko je tlo suvo, listovi počinju da žute, pa je biljci možda potrebno više vode. Ako vode ne poboljša stvar, treba prilagoditi temepraturu ili nivo svetlosti koju biljka dobija. Za balkonsko cveće to znači premeštanje u polusenovito mesto.

5. Veliki zahtevi

Prolećno-letnja suša nije uvek vidljiva oku, a može da izazove veliku štetu biljkama. To je vreme kada biljke najviše rastu, razvijaju se korenje i lsitovi, otvaraju se cvetovi. I tada je biljkama potrebno najviše vode.

6. Najbolja metoda

U cvetnim baštama je, ukoliko nemate sistem za navodnjavanje, najbolje da pustite vodu da teče u tlo i da se dobro natopi.

Zalivanje crevom dobro je samo ukoliko cveće polivate tik uz koren. Nikada vodu ne sipajte po lišću, jer cveće to ne voli.

Video: Napravite prirodno đubrivo za vaše biljke: Nemojte bacati omotač od ove namirnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima