Koliko ste tolerantni na glasan i bahat komšiluk: Kako da buka ne utiče na vaše zdravlje

Ima slučajeva kada je suživot u stambenoj zgradi gotovo nepodnošljiv zbog bahatosti prvih komšija

  • 3
Buka, bucne komsije, komsiluk Foto: Shutterstock

Uglavnom imamo naporne radne dane, kao i pravo da se osećamo umorno i da jedva čekamo malo mira i spokoja u svom domu. I taman kada se ponadate da ćete odmoriti dušu, komšiluk je ponovo postao "živahan". Kao po komandi, zaboga. Da li gledaju kada sam ja u kući, pa namerno to rade?!  Ako imate sreće, to se samo sporadično dešava. Međutim, ima slučajeva, kada je suživot u stambenoj zgradi gotovo nepodnošljiv zbog bahatosti prvih suseda.

I nije samo buka, glasno pričanje, rasprava, trčanje dece po stanu, to što može najviše da nam smeta. To svakako posebno frustrira kada želite da odmorite i potrebna vam je tišina i zamračen prostor... a oni su uporni, buka postaje ono što vas okupira, samo o tome razmišljate i san više neće na oči... Ali i kuvanje raznolikih jela i eksperimentisanje u kuhinji kad mu baš vreme nije, negde oko pola šest ujutru, kada vas budi miris dinastanog luka i mesa i kombinacija začina koji toliko iritiraju da to više nije zdravo po vaš nervni sistem.

Takođe, buđenje usred noći uz glasno lupanje nije nimalo prijatan osećaj. Ali, to je upravo ono sa čim se jedna mlada žena suočava nakon što su njene komšije počele da se bave „uradi sam“ projektima koji podrazumevaju udaranje po zidovima ili prenošenje nameštaja u ranim jutarnjim satima.

Kako piše britanski "Mirror", žena je izjavila da gubi strpljenje sa komšijama, jer se oni periodično ponašaju na ovaj način "godinama". Takođe, pokušala je da im piše pisma i čak im je u pidžami odlazila na vrata da se požali na buku, ali nije imala sreće da ih natera da shvate koliko njihovi postupci utiču na njeno fizičko i mentalno zdravlje.

- Ovo je totalna noćna mora od komšija koji su se odlučili da me proganjaju godinama očigledno. Ne znam kako bih drugačije to objasnila. To su ljudi u zrelom dobu koji se danju ne čuju ili meni bar ne smrta, ali noću se pretvaraju u zveri koje luduju po zidovima, ormarima, udaraju čekićem, i to, veroval i li ne obično oko pet sati ujutru. Nikakve molbe i lepe reči nisu urodile plodom. Ranije, jedina stvar koja je funkcionisala je bilo da puštam muziku tokom dana i onda se "radovi" malo prorede - pojasnila je nesrećna žena.

Buka u stanu mama i sin Foto: Shutterstock

I šta uraditi u ovim situacijama koje nimalo nisu bezazlene po naše zdravlje. Neko će vas savetovati da se požalite najpre kućnom savetu, sa prethodno istraženim detaljima oko pravilnika o kućnom redu i satima kada je obavezno da se poštuje vreme za odmor stanara zgrade.

Verovatno će vam reći da oni tu ne mogu ništa i da se sve svodi na dobru volju - dobru volju čiju? Onoga ko ugnjetava većinu?! Da, ništa vam neće biti jasno posebno kada vam kažu da morate "pribaviti dokaze" i da ne bi bilo loše da sve snimite i dokumentujete, jer ako ne preduzmete neku akciju komšije neće prestati same od sebe.

Šta kaže praksa

Kako navosi "Mirror", dozvoljeni nivoi buke u životnoj sredini, računajući samo stambenu zgradu (boravišne prostorije), ne smeju prelaziti 35 decibela danju i 30 decibela noću.

Ako imamo na umu da kućni aparati uglavnom proizvode buku između 70 i 80 decibela, jasno je koliko se ovi standardi ne poštuju. Koliko puta ste čuli komšiju, kako je usred noći uključio veš-mašinu?

Jedno od mogućih rešenja je da poboljšate zvučnu izolaciju jer razlog zbog kog se zvuci lako prenose vazduhom, jeste korišćenje lakih materijala za konstrukciju zidova, koji nemaju sposobnost da zaustave buku. Pregradni zidovi se uglavnom rade tako da preduzimač uštedi što više, da budu što tanji i ekonomičniji, a ne da dobro izoluju prostorije. Stručnjaci kažu da je kamena vuna kao odličan materijal za različite vrste izolacija, pa tako je slučaj i sa akustičnom, s obzirom na njenu isprepletano-vlaknastu strukturu.

Mana ove vrste izolacije može biti gubitak na prostoru, pošto debljina ove izolacije zajedno sa profilima i gipsanim pločama, može doći čak i do osam centimetara. Dobra alternativa ovome može biti pluta, i zbog manjeg gubitka na prostoru, i zbog toga što je u ekološkom smislu, potpuno prirodna i pogodna za reciklažu. Značajno je to što sloj od tri milimetra presovane plute, može smanjiti buku za čak 19 decibela.

Ostati dobar komšija i sačuvati zdravlje

Ne treba odmah posezati za tužbama i obraćanjem nadležnoj policiji ili, ne daj bože, otpočeti samostalnu "vojnu akciju" na komšije iznad ili ispod. Imajte na umu da se i kod vas, u vašem domu, takođe dešavaju svađe i skandali, poprvake i lupanje zidova, bučni gosti, a ni vaša deca nisu baš mirni anđeli.

Za početak, kad bučnim komšijama pokucate na vrata, započnite ljubazan razgovor. Smirenim glasom, bez optužbi i uvreda, iznesite svoje argumente komšijama. Pokažite razumevanje za njihove probleme renoviranja, bučnu decu ili njihovu ljubav prema glasnoj muzici. Ali istovremeno ih podsetite da drugi ne moraju da pate ili prate njihove aktivnosti. Možda stanari na spratu i ne shvataju da se sve čuje i nisu svesni koliko je loša zvučna izolacija u zgradi.

Ako su vaše komšije normalni i razumni ljudi, pokazaće i oni razumevanje i trudiće se da budu tiši. U tom slučaju problem će biti rešen uspešno i možete ponovo živeti u miru. Ukoliko je situacija ipak suprotna, ostaje vam da se pravnim putem "raskusurate" s njima, za šta će vam biti potrebno prilično vremena i živaca, što je svakako bolje rešenje od toga da vas obuzme osveta prema bezobzirnom komšiluku koja može da vas odvede u drugu vrstu ludila i našteti samo vama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    4. jul 2022 | 14:12

    Шта раде управници зграда?...

  • lea

    4. jul 2022 | 13:34

    Ja zivim u zgradi i niko se ne dere jer je narod civilizovan a imam siptare i gore i dole i sa starne .

  • maki

    4. jul 2022 | 23:18

    @paragenije&co, upravnici su tu da prijave nadleznim sluzbama, a ne da uzimaju pravdu u svoje ruke. Kada to jednom shvatite, mozda nam i krene. Nije ti kriv upravnik sto komsinicin ker kaki po ulazu, ili sto komsija iznad slavi 45-i rodjendan sa sve razglasom i vatrometom! Ja lepo pozvonim, opomenem, ako ne zele da poštuju kućni red, prijavil komunalnoj a Boga mi na svoj suptilan način, uzmem nekada i stvar u svoje ruke...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA