Presađivanje hortenzije: Kako da smanjite šok kod biljke i fatalno oštećenje korena prilikom premeštanja

Prema stručnjacima, poznavanje načina i pravog vremena za presađivanje hortenzija je ključno ako želite da ove upadljive biljke uspevaju mnoga leta koja dolaze

  • 0
Hortenzije, hortenzija Foto: Pixabay

Hortenzije se dobro nose sa većinom tipova zemljišta, mogu se uzgajati na suncu ili u delimičnoj senci i zahtevaju malo održavanja. Eksperti za baštovanstvo kažu da se hortenzije  više ne smatraju staromodnim i da su ponovo zaštićene i cenjene zbog njihovog važnog mesta u našim baštama; takođe su među favoritima zbog svoje raznovrsnosti, pouzdanosti i predivnog cvetanja.

Uzgajana na suncu ili u poluseni, bilo samostalno ili kao neformalna živa ograda, njeni bujni, dugotrajni cvetovi pružaju mnoštvo boja u nijansama ružičaste, plave, ljubičaste i bele, kremastobele i zanimljive zelene.

Oni koji smatraju da njihova hortenzija ne uspeva na svom trenutnom mestu ili bi želeli da je premeste na istaknutiji deo bašte, onda je presađivanje najbolja opcija.

Međutim, kako navodi britanski "Express", morate biti svesni da je šok transplantacije uobičajena nuspojava kada pomeramo tj. premeštamo biljke. Sigurni znaci da je biljka doživela šok koji nije mogla sama da prevaziđe jesu uvenuće i opadanje lišća, a izostaje i cvetanje. Ukoliko je u pitanju teži slučaj, budite sptemni i na to da se vaša biljka možda neće oporaviti.

Previše oštećenja korena može biti fatalno po biljku. Poznavanje momenta kada i kako da orezujete hortenzije od vitalnog je značaja, a morate takođe znati da faza presađivanja nikako nije vreme i za orezivanje, jer bi tek to moglo da izazove preveliki stres na biljci.

U svakom slučaju, prilikom premeštanja i presađivanja hortenzija, prva stvar koju treba da razmotrite je da li novo mesto nudi prave uslove za vašu biljku. Kada odaberete dobro novo mesto, važno je da pripremite tlo pre iskopavanja biljke sa prethodnpg mesta i stavljanja na novo. Uvek dodajte u zemlju u koju usađujete biljku malo organske materije da biste joj pomogli sa vlagom koja je važan faktor u njenom rastu i razvoju.

Uklonite sve veće kamenje iz rupe u koju sadite biljku i razmislite o dodavanju mrvice mikoriznih gljiva kako biste pomogli korenu da se uspostavi, kažu stručnjaci. Ako je biljka velika, možda ćete morati da nežno vežete njene grane da bi lakše rukovali njom. Uverite se da ste iskopali što je moguće više korenovih kuglica, pažljivo je preselite na novo mesto i napunite zemljom (izbegavajte sadnju hortenzije dublje nego što je to bilo na prethodnoj njenoj lokaciji).

Zalijte je dobro i malčirajte (prekrijte površinu zemljišta posebnim materijalom, koji umanjuje temperaturne minimume i maksimume zemljišta) kako biste biljki dali odatne hranljive materije, zadržali vlagu i pomogli u suzbijanju korova.

Vodite računa da svoju hortenziju dobro zalivate dok se potpuno ne smesti na novo mesto. Kada počne da cveta, možete biti sigurni da je hortenzija dobro presađena.

Video: Otkrivamo vam koje biljke najbolje rastu kada su u hladu: Lako se održavaju i svi ih vole

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA