Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodni načini koji vas mogu spasiti ujeda komaraca: Dosta toga već sigurno imate u kući

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za mirno provedene tople večeri

  • 1
Komarac, komarci Foto: Unsplash/Vistor Grabarczyk

Večernje okupljanje na otvorenom tokom toplih prolećnih i letnjih meseci, posebno pored reke, može pokvariti samo najezda komaraca. Korišćenjem sprejeva ili elektronskih uređaja ih se nekako možemo rešiti, ali to uglavnom važi za trenutke kada se nalazite u unutrašnjosti doma.

Što se tiče krema, one su uglavnom bezbedne, ali ih mnogi izbegavaju zbog prisustva hemikalija u njima. Iako većina ovih komaraca nisu prenosioci bolesti, svrab i crvene tačkice po telu nas teraju da ih se rešimo po svaku cenu.

Dakle, šta se može učiniti da se komarci zauvek drže podalje od nas, prema pisanju "Healthline".

Ulje limunskog eukaliptusa

Ako niste osoba koja će se služiti sintetičkim kremama i smatrate da su sprejevi neefikasni, zapravo možete da koristite ulje limunskog eukaliptusa.

Ulje limunskog eukaliptusa, koje se koristi od 1940-ih, jedan je od poznatijih prirodnih repelenata. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odobrili su ulje eukaliptusa kao efikasan sastojak u repelentu protiv komaraca. Studija iz 2014. godine pokazala je da mešavina 32% ulja limunskog eukaliptusa pruža više od 95% zaštite od komaraca tokom tri sata.

Lavanda

Zdrobljeni cvetovi lavande proizvode miris i ulje koji mogu da oteraju komarce.

Studija iz 2002. godine rađena na miševima bez dlake otkrila je da je ulje lavande efikasno u odbijanju komaraca.

Lavanda ima analgetske, antifungalne i antiseptičke osobine. To znači da osim što sprečava ujede komaraca, može da umiri kožu.

Ulje od cimeta

Cimet je više nego samo odličan preliv za sos od jabuke ili ovsene pahuljice. Prema studiji sprovedenoj na Tajvanu, ulje cimeta može da ubije jaja komaraca. Takođe može delovati kao repelent protiv odraslih komaraca, posebno azijskih tigrastih komaraca.

Ulje timijana

Kada je u pitanju odbijanje malarijskih komaraca, ulje timijana je jedno od najboljih u pružanju zaštite. U jednoj studiji na životinjama iz 2002. godine, 5 odsto ulja timijana naneto na kožu miševa bez dlake obezbedilo je stopu zaštite od 91 odsto.

Možda biste želeli da bacite listove timijana u logorsku vatru. Istraživanje pokazuje da sagorevanje listova timijana nudi 85 odsto zaštite tokom 60 do 90 minuta.

Čajevac

Ulje čajevca, ili ulje melaleuke, popularno je eterično ulje iz Australije. Ovo ulje je poznato po svojim antiseptičkim, antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima. Ali studije takođe sugerišu da ulje čajevca može biti efikasan repelent protiv insekata.

Terensko testiranje pokazuje da su repelenti koji sadrže ulje čajevca efikasni protiv komaraca, žbunastih muva i mušica koje grizu.

Menta

Komarci takođe mrze miris mente koji se može koristiti kao metod za sprečavanje komaraca oko vas. Uzmite svežu mentu ili ulje od mente i držite je u svom okruženju. Takođe možete razmisliti o uzgoju mente kako biste ih zauvek držali podalje, piše "IndiaTimes".

Beli luk

Beli luk se sastoji od nekoliko svojstava koja pomažu u odvraćanju komaraca. Da biste testirali ovu metodu, možete zgnječiti nekoliko čena belog luka, a zatim ih prokuvati u vodi, piše "IndiaTimes".

Sipajte rastvor u bocu sa raspršivačem i poprskajte ga po prostoriji.

Na vaše iznenađenje, ovo rešenje sastavljeno od belog luka će odmah ubiti komarce.

(Telegraf.rs)

Video: Gradska čistoća objašnjava šta se nalazi u magli za prskanje komaraca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA