Norveški radijatori su uvek dobar izbor

Iako je možda sada dok su u toku velike letnje vrućine neobično razmišljati o grejanju, zato kada nastupi jesen, hladan vetar i najzad stigne i zima važno je da u našim domovima ima dovoljno toplote

  • 0
Norveški radijator Foto: Shutterstock

Ako na vreme razmišljate o grejanju, možete i uštedeti kupujući van sezone i pre nego što cene grejnih tela porastu.

Da li su norveški radijatori vredni investiranja?

Da, svakako. Ovi radijatori predstavljaju najmanju moguću početnu investiciju bez troškova održavanja. Dok su konvencionalne metode grejanja, kao što su radijatori sa vodom i kotlovi (na plin, drva, pelet, gas, struju) korisni za održavanje temperature na velikim površinama, potrebno im je mnogo duže da se zagreju. Najbolji je direktan kontakt između grejača i vazduha, bez nepotrebnih medijuma toplote kao što su voda ili ulje. Norveški radijatori rade brzo i smanjuju vreme čekanja, što će smanjiti vaše troškove energije tokom hladnijih meseci.

Koje grejanje je najbolje?

Za koju vrstu grejanja se odlučiti je veoma teško pitanje. Puno faktora uključeno je u konačnu odluku.

Bilo koju vrstu grejanja da imate ili planirate da implementirate u vaš dom, imajte na umu da je uvek dobro imati i neki radijator na struju, ali ne bilo kakav. Norveški radijatori zaista jesu fantastična investicija jer će vas zagrejati brzo i lako u poređenju sa bilo kojim drugim tipom grejanja.

Princip rada koji imaju norveški radijatori, osim komfora nudi i pozitivan zdravstveni uticaj na vazduh u prostoru onemogućavajući probleme izazvane plućnim bolestima i alergijama kao što su astma i bronhitis.

Stručnjaci u oblasti grejanja preporučuju kupovinu norveških radijatora kao jedinog izvora grejanja cele kuće ili stana, a i kao dodatnu opciju koja nam je svima više nego potrebna. Budući da ova vrsta radijatora vrlo brzo zagreje prostor, baš zbog toga je odlična za dogrevanje kao i za prelazne periode sa manjom potrošnjom električne energije u poređenju sa drugim grejnim telima koja rade na struju.

Norveški radijatori su popularan izbor zbog svog tankog dizajna i brzog dejstva toplote. Posebno dobro funkcionišu u manjim prostorima ili prostorima koje retko koristite jer obezbeđuju trenutnu toplotu čim se uključe, što znači da ne morate da čekate pre nego što možete udobno da koristite sobu.

Norveški radijator Foto: Shutterstock

Dakle, ako imate vikendicu koju želite često da koristite zimi, ako imate gradsko centralno grejanje koje se uveče već ugasilo i hladno je, a npr. treba da okupate bebu ili još uvek niste pokrenuli svoj kotao na pelet, a možda još uvek ne želite ili nema potrebe da grejete celu kuću, već biste želeli samo jednu prostoriju da ugrejete, nema bolje opcije već da na scenu stupi norveški radijator.

Tzv. norveški radijatori odnosno panelni radijatori su vrsta električnih radijatora koji zauzimaju vrlo malo mesta u prostoru, imaju lep dizajn i uglavnom su bele boje. Ono što je najbolje kod njih je to što oni uopšte ne izduvavaju nikakav vazduh i samim tim nema ni podizanja prašine. Obične grejalice pomoću ventilatora prisilno izduvavaju topao vazduh da bi zagrejale prostor trošeći dosta energije zbog nemogućnosti podizanja i zadržavanja željene temperature.

Mogu se postaviti na zid ili se montirati na postolje sa točkićima radi ugodne mobilnosti prenošenja radijatora iz prostorije u prostoriju. Ako se ima mesta, odlično je postaviti ih ispod prozora jer obično u tom delu nam ulazi najviše hladnog vazduha koji će se zahvaljujući konvekciji brzo pretvoriti u prijatnu toplotu. Postavljanjem norveškog radijatora ispod prozora zagrevate hladan vazduh koji se spušta sa prozorskog stakla, a izbegavate hladnu promaju duž poda.

Norveški radijatori za jeftinije grejanje na struju

Svi se pitamo koliko ćemo plaćati grejanje. To jeste vrlo važna stavka u kućnom budžetu. Grejanje na struju je fleksibilno i pristupačno rešenje koje je pogodno za većinu ljudi. Veliki broj korisnika grejanja na struju koji su menjali grejna tela baš zbog cene mesečnih računa i grejali se na uljane radijatore ili na TA peći kada su prešli na norveški tip radijatora su smanjli troškove za do 40%.

Pitate se kako je ovolika ušteda moguća? Specijalna izrada i materijali koji se koriste u postupku proizvodnje omogućavaju najviši koeficijent pretvaranja struje u toplotu do 99%. Dakle, od jednog kW struje ne dobijate istu količinu toplote od svih grejnih tela jer to zavisi od tehnologije i grejača koje radijator koristi. Mora se napomenuti da za uštedu znače i klimatski uslovi u kojima se kuća nalazi, kakva je izolacija, kakva je drvenarija. Čak iako su svi uslovi izolacije ispunjeni i odlični, računi za struju su uz norveške radijatore daleko manji.

Zašto se zovu norveški radijatori?

Norveški radijatori su već godinama prisutni na srpskom tržištu. Oni nose ime norveški radijatori, ali je reč zapravo o tipu panelnih radijatora na struju koji se proizvode u raznim zemljama sveta. U Srbiji se uglavnom mogu kupiti panelni radijatori kineske, rumunske, francuske kao i norveške proizvodnje tj. porekla. Neki brendovi konstantno poboljšavaju kvalitet svojih panelnih radijatora da bi korisnici mogli da uštede dosta novca na računu za struju.

Prilikom kupovine radijatora, raspitajte se o zemlji proizvodnje, pročitajte na forumima komentare korisnika određenog brenda radijatora, vidite koliko godina garancije imaju i tek onda odlučite koji je brend za vas najbolji.

Norveški radijatori su efikasan i veoma jednostavan izvor grejanja zahvaljujući kvalitetnim grejačima koji rade po principu zakona prirode uzimajući hladan vazduh od dole, a otpuštajući prijatnu toplotu.

Ako još uvek nemate norveške radijatore i razmišljate o njihovoj kupovini, budite sigurni da će vam se isplatiti i da ćete biti više nego zadovoljni.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA