Imate problem sa spavanjem? 6 biljaka koje mogu da vam pomognu da lako utonete u san

Ne samo da sobne biljke izgledaju sjajno, već imaju i neverovatne zdravstvene prednosti

  • 4
spavaca soba, sobna biljka, biljke

Foto: Shutterstock

Unesite živu prirodu u dom i olakšajte sebi san dodavanjem biljaka u vašu spavaću sobu. Neka istraživanja, kako navodi sajt Dreams.uk, pokazala su da neke od biljaka mogu da vam pomognu da se opustite pred spavanje i brzo utonete u miran i kvalitetan san. Ovo su neke od njih.

Valerijana

Valerijana će izgledati prelepo u vašoj spavaćoj sobi zahvaljujući malim ružičastim i belim cvetovima. Osim slatkog mirisa, biljke valerijane se vekovima koriste za pomoć kod problema sa spavanjem, uključujući nesanicu. Pokazalo se da udisanje mirisa korena valerijane izaziva i poboljšava kvalitet sna. Dodajte nekoliko latica u svoju toplu kupku pred spavanje ili je pomirišite pre nego što odete u krevet. Ovim biljkama je potrebno oko šest sati sunca dnevno, pa ih držite na osunčanom prozorskom simsu.

Lavanda

Miris lavande je opšte poznat kao odlična pomoć kada želite da se opustite. Dokazano je da lavanda umiruje rad srca, krvni pritisak i nivo stresa, zbog čega je savršena za spavaću sobu. Studija Medicinskog fakulteta Miler u Majamiju pokazala je da miris lavande u ulju za kupanje umiruje bebe i olakšava im dublji san, a da istovremeno smanjuje stres kod majke. Biljke lavande vole toplinu i sunčevu svetlost, pa ih stavite blizu prozora i dozirano zalivajte.

Mirni ljiljan

Prema istraživanjima koje je radila NASA i biljka poznata kao "mirni ljiljan" je takođe odličan čistač vazduha. Dodatna prednost ljiljana je ta što može da poveća vlažnost u prostoriji do 5 odsto, što je dobro za disanje dok spavate. Studije su pokazale da niska vlažnost u sobi izaziva statički elektricitet, suvu kožu i kosu, povećanu podložnost prehladama i respiratornim bolestima, i može omogućiti širenje virusa i klica. Ovi ljiljani imaju prelepe bele cvetove i potrebno im je malo svetlosti i zalivanje samo jednom nedeljno. .

Ljiljan, sobno bilje, biljka, cvet

Foto: Pixabay

Aloe Vera

Ova lekovita biljka je odličan dodatak svakom domu. Noću proizvodi kiseonik, pa će, kao i druge navedene biljke, poboljšati vazduh u vašoj spavaćoj sobi. Ova biljka je poznata kao "sočna" bilja, što znači da joj je potrebno vrlo malo zalivanja, jer održava vlagu u listovima. Gel od ovih listova može da se koristi za lečenje manjih posekotina i opekotina, ujeda insekata i za druge probleme suve kože. Držite svoju biljku Aloe Vere na sunčanom mestu kako biste bili sigurni da će ostati zdrava.

Bršljen

Istraživanje NASA je uključilo i bršljen kao jednu od najboljih biljaka za prečišćavanje vazduha. Engleski bršljan je jednostavan za uzgoj i potrebno mu je samo umereno izlaganje sunčevoj svetlosti, a pomoći će vam da lakše utonete u san, jer je najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida.

Zlatni potos

Takođe poznat i kao "đavolji bršljan", zlatni potos ima ima mramorne listove u obliku srca i odličan je prečišćivač vazduha. Zbog načina na koji raste, ova biljka izgleda najbolje kada se stavi u viseće saksije i može biti izuzetan dekorativni detalj u vašoj spavaćoj sobi. Izuzetno je jednostavna za negu, a potrebno joj je samo malo sunčeve svetlosti i zalivanje jednom nedeljno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA