Kako da prepoznate pokvarena jaja

Postoji nekoliko metoda koje možete da koristite da biste utvrdili da li su vam jaja pokvarila

  • 1
Ovde je najveća razlika u cenama Foto: Pixabay

Bilo da su pržena, kajgana, poširana ili pečena, jaja su najčešća na meniju zdravog doručka. Malo je toga što ne možete učinite sa njima. Baš zbog toga što ih često koristimo, postoji i mnogo rizika od jedenja pokvarenih jaja. A glavni je infekcija salmonelom, koja može da izazove dijareju, povraćanje i groznicu.

Zbog toga je važno prepoznati da li su jaja koja planirate da konzumirate loša. Postoji nekoliko metoda koje možete da koristite da biste utvrdili da li su se jaja pokvarila.

Proverite rok trajanja na pakovanju

Ovo može da deluje kao besmislen savet, ali provera datuma isteka roka jaja na kutiji je prvi korak u određivanju njihove svežine. Obično želite da koristite jaja u roku od tri do pet nedelja od kupovine. Bilo kada nakon toga postoji rizik da budu loša.

Uradite vizuelni pregled

Kako izgledaju vaša jaja u kartonu? Ako su neka napukla, smatrajte ih kontaminiranim i bacite ih. Sluzava ili praškasta supstanca na ljusci takođe je znak potencijalne kontaminacije. Kada razbijete jaje, potražite znake propadanja i bilo kakvu ružičastu ili zelenu promenu boje. Bacite ako vidite bilo koji od ovih pojava.

Isprobajte test plutanja

Napunite šerpu sa vodom i potopite jaja u nju. Ona koja tonu su „prihvatljiva“, a jaje koje pluta je verovatno staro. Iako su još tehnički bezbedna za jelo, jaje pluta kada se u njegovoj ljusci nakon nekoliko nedelja formira mali vazdušni džep.

Pomirišite i pogledajte

Ako hoćete da budete sigurni, razbijete jaje u činiju i pomirišite ga pre nego što ga upotrebite. Ali kako da proverite svežinu jaja kada loša jaja mirišu na, pa, jaja?  Upamtite, ono koje je predaleko prošlo rok trajanja ima miris nalik na sumpor, koji stvarno užasno smrdi. Ako miriše na smeće, bacite ga u smeće.

Ali i ako se ne oseća, pogledajte ga. Sveže jaje, spremno za jelo, imaće sjajno i debelo žumance, dok će starije izgledati bledo i istrošeno, a žumance je razliveno.

Moguće je da jaja mogu da "izdrže" i da deluju prihvatljivo i nakon isteka roka trajanja, međutim, to se ne preporučuje jer mogu biti kontaminirana štetnim bakterijama i potencijalno uzrokovati zdravstvene probleme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA