4 najčešće greške pri spremanju zimnice: Zbog njih se najčešće salate i slatka kvare

Stvari za koje svi verujemo da su nebitne, mogu uništiti čitave zalihe

  • 0
Zimnica, tegle Foto:Shutterstock

Kada u prolazu zamirišu prve pečene paprike, džem i kuvano slatko, shvatamo da je vreme da se oprostimo od leta i da nam dolazi jesen i vreme zimnice.

Ovaj vid čuvanja hrane, u nedostatku svežih namirnica, omogućava da tokom cele godine konzumiramo omiljeno voće ili povrće.

Međutim, domaćice najbolje znaju da je priprema zimnice veoma naporan posao, a nekada i pored mnogo uloženog truda zimnica propadne pre nego što dođe zima.

Uloženo vreme i trud mogu da nestanu za tili čas, a sve to zbog ovih grešaka.

1. Loše mesto za odlaganje

Da bi zimnica dočekala i preživela zimu, potrebno je da je čuvate na mestu gde nema vlage, promaje, sunca i toplote. Ovi faktori utiču na ubrzanu fermenatciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje. 

2. Nepravilno sterilisane tegle

Ukoliko su tegle nepravilno sterilisane, u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da ih dobro operete.

mleveni paradajz bez kuvanja, zimnica Foto: Shutterstock

3. Upotreba prezrelog voća i povrća

Ako su voće i povrće prezreli, to će dovesti do bržeg raspadanja i kvarenja, pa čak i ako budete stavili konzervanse. Da se ovo ne bi dogodilo, birajte čvrste i mlade plodove koji nemaju oštećenja i znakove truljenja.

4. Niste dobro zatvorili teglu

Važno je da dobro zatvorite poklopac dok je sve još vruće, jer će toplota izvući kiseonik i stvoriti vakuum. Ukoliko kiseonik uđe teglu ili flašu, izazvaće ubrzano kvarenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA