Kako prepoznati dobar med, čime ga jesti i gde ga čuvati?

Pravilnim čuvanjem med nema rok upotrebe

  • 2

- Pčela je indikator zdrave životne sredine" - započinje Stanko Rajić priču o medu. On nam je, ispred Beogradskog udruženja pčelara odgovorio na ona najvažnija pitanja koja se tiču prepoznavanja dobrog meda i njegovog čuvanja.

Kada kašikom uzimate med, nit treba da bude neprekidna, a kada pokušate da gledate kroz teglu, ne bi trebalo da jasno  vidite sa druge strane. Ako je staklast i proziran, to nije pravi med.

Ako je med kristalizovanm to je siguran pokazatelj dobrog kvaliteta.

- To da se med ne jede metalnom kašikom ostalo je od davnih vremena kada su te kašike bile od aluminijuma koji je imao patinu na sebi i nije bilo dobro da se njome uzima. Danas je sav escajg prohromski, kao i vrcaljka i to apsolutno ne utiče na kvalitet meda - objasnio je Stanko.

Na kraju krajeva, nije bitno čime jedete med, bitno je samo da ga konzumirate.

Na stalnoj temperaturi, ispod sobne temperature, 14 do 18 stepeni i u tamnom prostoru je najsigurniji, a ako se drži na sobnoj temperaturi, ako je čas na suncu, čas u mraku, onda može doći do fermentacije meda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    19. septembar 2022 | 14:33

    Med se jede sa Drvenom kašikom ! To znamo od davnina !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA