≫ 

Stručnjak otkriva na koje greške treba da obratite pažnju kada budete unosili biljke u kuću

Biljke bi prvo trebalo da operete i očistite od insekata

  • 0
Zalivanje cveća, cveće, biljke Foto: Shutterstock

Kada stigne lepo vreme, većina domaćica svoje cvetne ljubimice stavi napolje kako bi bili na vazduhu i suncu. Međutim, kada zahladni, određeno cveće je potrebno vratiti u kuću. 

- Većina biljaka preferira temperature iznad 15 stepeni, pa imajte to na umu ako svoje biljke tokom jeseni držite na otvorenom - kaže stručnjak za cveće i biljke Maria Failja.

S obzirom na to da će temperatura pasti ispod 15 stepeni, potrebno je da unesete svoje biljke u kuću i pobrinite se za njih na adekvatan način.

- Pre nego što ih unesete, biljke treba da obrišete i operete. Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća i uklonite mrtvo i trulo lišće. Ako primetite nekoliko insekata, pažljivo ih uklonite, a ako dođe do zaraze biljke, za suzbijanje štetočina možete koristiti organski insekticidni sprej. Kad su biljke lepe i čiste, još ih neko vreme, za svaki slučaj, držite dalje od drugih biljaka - savetuje ona.

Sada, kada su vaše biljke ponovo unutra i bez štetočina, evo nekoliko dodatnih saveta za negu biljaka.

1. Ne zalivajte ih puno

Biljkama koje su u saksiji nije potrebno toliko vode tokom hladnijih meseci, jer se stopa rasta većine biljaka značajno usporava tokom tog vremena.

- Možete redovno pratiti nivoe vlage u vašoj biljci tako što ćete prstom proveravati tlo - savetuje Maria.

2. Održavajte konstantnu temperaturu

Čak i ako ne menjate temperaturu na termostatu sve vreme, temperatura oko prozora i izvora toplote može da varira tokom dana. Ovo nije sjajno za vaše biljke, pa Maria preporučuje da biljke pomerite od takvih područja.

3. Ne preterujte sa đubrivom

Ukoliko vaše biljke ne rastu aktivno, biljna hrana im zapravo može naštetiti, "jer neće u potpunosti iskoristiti hranljive materije i može poremetiti prirodni ciklus rasta biljke.

4. Redovno ih brišite

Kada biljke uđu u fazu mirovanja, to ih čini podložnijim štetočinama, grinjama i drugim insektima koji vole da se kriju u prljavštini i prašini. Imajući to na umu, stručnjak kaže da je važno da redovno brišete listove biljaka i uklanjate sve mrtve ili požutele listove oštrim, čistim makazama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA