≫ 

Optička iluzija stara 900 godina: Šta prvo vidite na uklesanom prizoru?

Testirajte svoju ličnost uz pomoć najstarije optičke iluzije na svetu

  • 0
Darasuram Airavateswara Temple sculpture optička iluzija Foto: Wikimedia/Munish Palaniappan

Optičke iluzije su veoma popularne na internetu i uz njih smo u stanju da provedemo sate. Ali iako su trenutno senzacija zahvaljujući pre svega društvenim mrežama, daleko od toga da su nova pojava.

Decenijama se umetnici i psiholozi igraju slikama koje mogu da zavaraju naš mozak i da se tumače na različite načine. Ali nijedna od optičkih iluzija koje smo do sada videli ne datira tako davno kao ova – toliko stara da je uklesana u kamenu.

Hram Airavatesvara je hinduističko mesto za obožavanje u Kumbakonamu u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu. U pitanju je "dragulj" dinastije Čola sagrađen pre skoro 900 godina. A usred njegove zadivljujuće dravidske arhitekture iz 12. veka i rezbarenih ukrasa kočija i avatara, postoji ova neverovatna životinjska optička iluzija.

Uklesano u kamenu možete da vidite dva spojena bića sa jednom glavom. Ali koju životinju vidite?

Rešenje pogledajte na sledećoj strani.

Ako se fokusirate na stvorenje sa desne strane, trebalo bi da vidite slona, ali ako prekrijete telo i noge slona, videćete životinju sa leve strane koja je očigledno bik koji gleda u nebo.

Bik, Nandi, je "vozilo" gospoda Šive u hinduističkoj veri, dok je Airavat, mitološki beli slon, "vozilo" Indre, kralja neba.

Kao i kod mnogih naših savremenih optičkih iluzija, i ova ima svoju narodnu psihologiju koja se prenosi već vekovima. U ovom slučaju, životinja koju prvo vidite govori o vašoj ličnosti.

Ako prvo vidite bika, trebalo bi da budete tvrdoglavi, svirepi i čvrsti u teškim situacijama, iako nam taj bik izgleda izuzetno krotko, a kao prvo vidite slona, to znači da ste ljubazni, pažljivi i odani prijateljima i porodici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA