≫ 

Kako da vaše farmerke duže traju: Sprečite da izblede ili da se iscepaju

Nekoliko saveta šta da prestanete da radite i kako da svojim omiljenim farmerkama produžite životni vek

  • 0
Farmerke, žena Foto: Shutterstock

Farmerke mogu da traju mnogo duže ukoliko pazite šta radite sa njima. Mnogima je to veoma važno, jer savšen kroj koji najbolje stoji često nije lak da se pronađe.

Sledi nekoliko saveta šta da prestanete da radite i  kako da svojim omiljenim farmerkama produžite životni vek. 

Stavljanje svega i svačega u džep

Džepovi su dizajnirani da se u njih stavi nešto malo, poput maramice ili novca. Ali mnogi ih vide kao zamenu za tašne, pa u njih stavljaju razne stvari - mobilne telefone, ključeve, karmin, cigarete, upaljače... Na ovaj način, osim što će da izgube oblik, vaši džepovi će se na nekim mestima toliko istrošiti da će se pojaviti rupe koje će biti sve veće i veće.

Prečesto pranje

Što više perete farmerke, to više blede i materijal postaje sve tanji, a samim tim skloniji pucanju, posebno na delovima koji su pod određenim naporom – npr. na kolenima ili zadnjici. Najbolje ih je prati svake dve-tri nedelje, naravno, ako nisu vidljivo prljave.

A što se tiče mirisa, možete ih osvežiti tako što ćete ih staviti u zamrzivač na nekoliko sati.

Temperatura pranja je previsoka

Mnogi ljudi peru farmerke na maksimalnoj temperaturi, što nije dobro za njihovu dugovečnost. Visoka temperatura uništava strukturu vlakana i farmerke postaju sklonije pucanju i menjanju oblika.

Ako želite da dugo izgledaju kao nove, perite ih na nižoj temperaturi i pustite da ciklus centrifuge bude sporiji. Koristite deterdžent za obojene tkanine. U idealnom slučaju, operite ih ručno.

devojka, retro moda, džins, marama Foto: Shutterstock

Uzdržite se od stavljanja farmerki u sušilicu ili na direktnu sunčevu svetlost tokom toplijih dana. Visoka temperatura će ih uništiti, kako strukturu materijala, tako i boju. Umesto toga, polako ih osušite na sobnoj temperaturi. Takođe, stavite štipaljke na pojas, nikako na noge.

Agresivno trljanje mrlja

Ovo je velika greška, jer će na mestima trljanja, pored mrlje, nestati i boja. Umesto toga, nežno uklonite mrlje - posebnim sredstvom ili domaćom mešavinom. Na primer, pospite bebi puder na masne tačke i ostavite ga nekoliko sati da upije masnoću. Ili, nežno tapkajte mrlju mešavinom soli i vode.

Deterdžent za suđe takođe pomaže kod masnoća i drugih mrlja. Stavite malo sredstva direktno na mrlju, nežno utrljajte u tkaninu, ostavite deset minuta i isperite.

Ne kačite ih na vešalicu

Ako želite da zadrže oblik, nakon pranja i sušenja preklopite ih i stavite u orman. Izbegavajte da ih stavljate na vešalicu jer će ih sopstvena težina u kombinaciji sa gravitacijom istegnuti, odnosno promeniti im oblik, prenosi "24Sata".

Video: 4 trika za skidanje fleka bez hemijskih odstranjivača

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA