≫ 

Saveti za jesenju sadnju lukovica: Na proleće će vas dočekati prelepo cveće

Temperature su sve niže i vreme je da iskoristite period pre mraza i snega i posadite jesenje lukovice

  • 0
Lukovica, sadnja cveća, cveće Foto: Shutterstock

Jesen je vreme kada sve što je zeleno počinje da žuti, ali i vreme kada već treba da razmišljate kako će vaša bašta izgledati u proleće. Ovo godišnje doba predstavlja idealan period za sadnju lukovica zumbula, narcisa,lala, uskrasnih lukova i drugih.

Zapravo, od jeseni do proleća biljka ima dovoljno vremena da se razvije i formira svoje stablo. Za sadnju se mogu koristiti različite vrste biljaka, a njihove lukovice se mogu kupiti u poljoprivrednim prodavnicama.

Postoje određeni koraci koje možete da preduzmete kako biste osigurali što veći uspeh cvetanja ovih dekorativnih biljaka.

Pre sadnje lukovice dezinfikujte. Ostavite ih u 30 minuta u rastvoru koji je namenjen za njih, a zatim ih ostavite da se osuše. Pri sadnji ih lagano spustite na dno sadne jamice, bez utiskivanja kako biste smanjili pritisak na korenov vrenac i olakšali ukorenjivanje koje će trajati sve do početka proleća.

Naspite ostatak zemlje oko lukovica i, ukoliko je zemlja vlažna, ne zalivajte. Jesen će doneti sasvim dovoljno vlage za vaše prolećne lepotice.

Lukovice bi takođe trebalo saditi na dubini koja je dvostruko veća od njihovog prečnika. Lako se prilagođavaju novoj sredini, a kad ih jednom posadite pojavljivaće se iznova, godinama bez posebne nege.

Mesta na kojima se sade lukovice u bašti nisu ograničena. One mogu rasti u saksijama, ispod drveća, na travnjacima stvarajući "divlji" efekat bašte. Većini lukovica odgovaraju sunčane pozicije i dobro drenirano zemljište. Vrste niskog rasta najbolje je saditi po ivicama leja, ili u "kamenim" baštama, dok je za visoke vrste namenjena sredina ili zadnji deo leje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA