Optička iluzija koja testira vaše oči i um: Da li možete da shvatite šta se dešava?

Da li mislite da ste posebni?

  • 3
Optička iluzija spirala Foto: Jackpotjoy

Nova optička iluzija dizajnirana je tako da stavi vaš um i oči na testiranje, a iluzija se dešava kada se zagledate u sredinu ove spirale, prenosi "The Sun“.

Dok gledate u sredinu, spirala će početi da se zamagljuje i okreće, iako je sama slika poptuno statična.

Vaše oči će moći da vide kretanje, iako je fotografija potpuno mirna. Gledanje u ovaj spiralni obrazac proizvodi hipnotički efekat poznat kao "posleefekt sprilanog kretanja“.

Kada se vaše oči prilagode kretanju spirale, statična slika se tada smanjuje ili raste u suprotnom smeru.

Rečeno je da dugo gledanje u ovu vrstu spiralne slike može čak i da utiče na vašu sposobnost čitanja reči nakratko nakon toga, jer vam one mogu privremeno "skočiti“ ispred očiju.

Bavin Šah, bihevioralni optometrista objasnio je ovakve vrste iluzije:

- Rotaciono kretanje je uzrokovano obradom signala složene slike. Mozak pretpostavlja da su oči stabilne i da se ne pomeraju, stoga mora pretpostaviti da se obrazac mora pomerati umesto toga, tako da obrazac počinje da se kreće – kazao je.

- Neki ljudi imaju više ovih sitnih pokreta očiju od drugih, a neki su osetljiviji na kontrast u šablonu, tako da mogu da postoje varijacije u izgledu pokreta – dodao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA