7 saveta kako možete da upotrebite već korišćeno ulje za kuvanje: Budite praktični, ali umereni

Ako želite da ponovo koristite ulje za kuvanje, morate da izaberete visokokvalitetno ulje sa visokom tačkom dimljenja i da ga procedite kroz gazu između svake upotrebe

  • 2
Jestivo ulje Foto: Shutterstock

Ponovna upotreba ulja za kuvanje može biti odličan način da uštedite budžet za kupovinu namirnica i smanjite otpad od hrane u vašem domu.

Ako želite da ponovo koristite ulje za kuvanje, morate da izaberete visokokvalitetno ulje sa visokom tačkom dimljenja i da ga procedite kroz gazu između svake upotrebe.

Upotrebljeno ulje za kuvanje čuvajte na hladnom i suvom mestu u zatvorenoj posudi.

Izaberite ulje za kuvanje sa visokom tačkom dimljenja

Ako želite da budete u mogućnosti da ga ponovo koristite nakon dubokog prženja, važno je da počnete sa uljem za kuvanje koje zaista i vredi ponovo koristiti. Izaberite ona ulja za kuvanje sa visokom tačkom dimljenja, poželjno na ili iznad 204°C. Viša tačka dimljenja znači da će vaše ulje za kuvanje biti bolje na višim temperaturama i veća je verovatnoća da će se moći ponovo da se koristi.

Ulje kuvanje poskupljenje Foto: Shutterstock

Pokušajte da koristite ulja repice, avokada, susama, suncokreta ili semena grožđa. Svako ima drugačiji ukus, pa ćete želeti da vidite koji vam se najviše sviđa. Izbegavajte korišćenje maslinovog ulja, jer ima nisku tačku dimljenja i ne može lako da se ponovo upotrebi.

Pustite da se ulje ohladi

Ne pokušavajte da odložite korišćeno ulje za kuvanje dok se potpuno ne ohladi. Čim završite sa upotrebom ulja, isključite izvor toplote i ostavite ulje (preko noći ako je potrebno) pre nego što pokušate da ga prebacite u posudu za skladištenje. Ako ga ostavljate preko noći, obavezno ga pokrijte nečim da se ne bi slučajno kontaminiralo.

Filtrirajte neželjene ostatke gazom

Kad god koristite ulje za kuvanje, uvek će ostati nešto što ne želite da ostavite da leži u ulju, mrvice za pohovanje, testo ili dodatna masnoća. Da biste se rešili ovih ostataka dodataka, možete ih filtrirati propuštanjem ulja kroz gazu.

Stavite gazu preko čiste otvorene posude. Sipajte ulje na gazu i pustite da se čisto ulje prelije u novu posudu. Ovo će vam pomoći da izbegnete veliki nered.

I zapamtite da nikada ne sipate ulje za kuvanje u odvod. To vremenom može da dovede do začepljenja i drugih oštećenja vaših cevi.

Čuvajte ulje u zatvorenoj posudi 

Ako želite da ponovo koristite ulje za kuvanje, morate da sprečiti da bude ugroženo na bilo koji način. Najbolje je da ga držite u zatvorenoj posudi, jer ne želite da čestice hrane ili prašine (ili još gore, insekti!) uđu u ulje koje planirate da ponovo upotrebite.

Najbolje posude za skladištenje ulja su staklene tegle ili boca u koju je ulje prvobitno stiglo (ako je prazna).

Čuvajte ulje dalje od izvora toplote i svetlosti

Mnogi drže svoje staro jestivo ulje blizu šporeta. To je jedno od najgorih mesta, jer će izlaganje toploti učiniti da se vaše ulje mnogo brže razgradi. Držite ulje na hladnom mestu dalje od bilo kakvog mogućeg kontakta sa izvorima toplote – kao što su šporet, rerna, mikrotalasna pećnica, otvor za grejanje, ili čak na direktnoj sunčevoj svetlosti sa prozora.

Razmislite o tome da svoje korišćeno ulje za kuvanje držite u zadnjem delu ostave ili ormarića, ili čak u garaži (ako tamo nije prevruće). Možda biste čak mogli da razmislite o čuvanju ostataka ulja u frižideru ako mislite da ćete ga čuvati duže od nedelju dana.

Jaka svetlost i direktna sunčeva svetlost mogu dovesti do bržeg kvarenja vašeg ulja za kuvanje. Da biste ovo izbegli, trebalo bi da čuvate svoje korišćeno ulje za kuvanje na tamnim mestima, van domašaja direktne sunčeve svetlosti.

Prženje Foto: Pixabay

Ponovo koristite ulje sa sličnim namirnicama i u različite svrhe

Zapamtite da će vaše ulje za kuvanje biti začinjeno hranom koju kuvate u njemu. To znači da treba ponovo da koristite ulje za kuvanje samo sa drugom hranom koja ima sličan (ili barem kompatibilan) ukus.

Na primer, ako ste koristili ulje da spremite prženu piletinu, lako biste mogli da ga ponovo upotrebite za prženje krompira. Ali možda biste želeli da izbegnete ponovnu upotrebu tog ulja za kuvanje ako planirate da pravite krofne.

I ne morate da ga koristite samo za duboko prženje. Samo vodite računa da ulje bude ponovo upotrebljeno sa hranom koja ima kompatibilan ukus.

Bacite ulje kada pokaže znake kvarenja

Ponovna upotreba jestivog ulja može biti odličan način da uštedite novac i smanjite kućni otpad. Međutim, ulje za kuvanje se može ponovo koristiti samo određeni broj puta pre nego što čestice počnu da se razgrađuju.

Zato je važno da znate kada je vaše ulje dostiglo tu tačku.

Ako vaše ulje za kuvanje izgleda gusto, gumeno, mutno, tamnije boje, ima penu na vrhu ili počne da miriše na užeglo, vreme je da ga bacite.

A bez obzira na mere predostrožnosti, uvek treba da izbacite ulje za kuvanje koje je staro više od šest nedelja, prenosi "Wiki How".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    28. oktobar 2022 | 15:10

    Korišćeno ulje maksimum Tri puta može da se koristi. Po savetu raznih , naših i svetskih , Nutricionista ! Probajte !

  • N. W7

    13. novembar 2022 | 13:45

    U restoranima ulje se menja u fritezama na 3 meseca.. Svaka čast izuzecima.. Bude crno ali oni i dalje u tom ulju prže pomfrit.. Eto sta jedemo.. Ne misle na zdravlje ljudi nego na profit. A mi im verujemo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA