Najbolji modeli trimera za travu za sve namene

Košenje trave je jedan od neizbežnih zadataka za sve ljude koji žive u kućama sa okućnicom ili imaju bašte i voćnjake

  • 0
Trimer za travu Foto: Freepik

Od aprila do oktobra bar jednom mesečno morate preći travnate površine, kako biste ih držali pod kontrolom i sprečili bujanje korova. Ako posedujete travnjak, morate ga redovno održavati, kako bi bio uredan i zadržao lep i negovan izgled.

Dok se nekad košenje vršilo starinskim kosama, danas ovaj posao olakšavaju baštenski alati, kosilice i trimeri, a brojne modele oba možete pronaći u ponudi sajta shopperalati. Kosilice su sjajna opcija kad pred sobom imate ravnu površinu, nepresecanu stablima drveća, žbunjem, cvetnim lejama ili drugim ukrasnim biljem. Međutim, kada na putu imate ovakve “prepreke” trimer za travu postaje vaš najbolji partner.

Trimeri koriste brzu rotaciju za podrezivanje trave i korova. Odabirom najboljeg trimera za vaše dvorište uređenje travnjaka postaje lak zadatak koji ćete jednostavno i brzo završiti.

Šta treba uzeti u obzir kada birate najbolji trimer za travu

Ako znate koje karakteristike i podešavanja trimeri poseduju, biće vam lakše da odaberete pravi za vaše potrebe. Bilo da se radi o vrsti, težini, ergonomskim aspektima ili svestranosti, neke karakteristike vam možu odgovarati više od drugih:

Vrste trimera

Trimere možemo klasifikovati na kablovske ili bežične:

  • Trimeri sa kablom zahtevaju produžni kabl i utičnicu. Oni obezbeđuju neograničen izvor energije i ne zahtevaju dopunu goriva ili zamenu baterije, ali ograničeni ste dužinom kabla, što može biti nezgodno ako kosite veliku površinu.
  • Bežični trimeri se napajaju na benzin (motorni trimeri) ili na baterije (akumulatorski trimeri), što vama kao korisniku daje slobodu da koristite trimer bilo gde: u dvorištu, na livadi, u voćnjaku, ispred kuće - sve dok dopunjavate gorivo ili menjate bateriju.

Trimere takođe možemo grupisati u odnosu na izvor goriva koji ih pokreće za rad:

  • Električni trimeri sa kablom su lagani i uključuju se prekidačem. Ovaj tip je pouzdan za mala dvorišta sa pristupačnom utičnicom, kako bi kabl mogao da dopre do svih delova travnjaka, kako biste mogli da završite kompletan posao. Niski zahtevi u pogledu održavanja i pouzdana snaga su najjače karakteristike električnih trimera.
  • Akumulatorski ili trimeri na baterije su lakši za manevrisanje od trimera sa kablom. Oni se uključuju pomoću prekidača i zgodan su izbor za sve travnate površine, jer su izdržljivi i jaki. U zavisnosti od veličine travnjaka, možda će vam biti potrebna rezervna baterija za završetak posla.
  • Motorni trimeri su robusniji i najbolji su izbor za teže poslove jer nude više snage od električnih i akumulatorskih trimera. Pored trave i korova sa njima možete zaći i u žbunje ili šiblje i raskrčiti zarasle površine. Ovi shopperalati trimeri za travu mogu zahtevati mešavinu goriva i ulja za rad i povremeno održavanje, ali su investicija koja traje godinama - bukvalno ćete zaboraviti kad ste ih kupili.Širina košenja

Širina košenja ili otkos odnosi se na prečnik trimera. Odabir prave širine pomoći će vam da brzo i efikasno pokosite travu. Da bi se posao obavio brže, trimeri sa duplim glavama mogu biti efikasniji od trimera sa jednom žicom. Vrsta žice (najlona) koja se koristi u svakom trimeru doprinosi tome koliko efikasno trimer seče travu, korov ili obrasla područja. Najtanja žica je 1.3 mm; koristi se za lakše poslove, uglavnom sa manjim bežičnim ili električnim trimerima. Deblji konac od 2.4 ili 2.7mm je izdržljiviji i povećava snagu sečenja.

Kontrola brzine

Neki trimeri imaju promenljive kontrole brzine za različite uslove košenja.

Na modelima sa baterijskim napajanjem mogu postojati dve kontrole brzine – jedna za povećanje snage za korišćenje na zaraslim područjima, a druga za smanjenje snage za podrezivanje manje zahtevnih površina, uz produženje veka trajanja baterije. Motorni trimeri mogu koristiti veće količine goriva za brže postavke rada, posebno kada je potrebno podseći gust korov ili zatravljene oblasti.

Lakoća korišćenja

Koliko će vam vremena biti potrebno da završite košenje zavisi od veličine travnjaka - može trajati od nekoliko minuta ili duže od pola sata. Neke karakteristike trimera za travu, koje ih čine lakšim za upotrebu, uključuju ergonomski dizajn, malu težinu, nagibnu glavu i ujednačenu ravnotežu. Na ove karakteristike posebno obratite pažnju ako kosite veće površine.

Ergonomski dizajn smanjuje nepotrebno opterećenje. Teleskopska osovina sprečava savijanje leđa, a podesive ručke personalizuju trimer prema vašoj visini, kako bi se sprečilo držanje u neudobnom položaju. Lagani modeli su lakši za upotrebu tokom dužeg perioda. Težina snažnijih i težih mašina može iziskivati pravljenja pauza, kako biste rasteretili mišiće, zbog čega posao traje duže nego što se očekivalo. Nagibne glave mogu ići u oblasti u kojima ne morate da se savijate ili manevrišete svojim telom. Balans čini upotrebu trimera udobnom tokom dužeg perioda. Prava osovina trimera pomaže u boljem balansu težine, čineći ga udobnijim za držanje.Buka i vibracije

Buka nije veliki problem sa električnim trimerima; tipično su zujanje žice i zvuk rezanja najglasnije komponente. Ovi tipovi trimera su najtiši, dok su motorni i akumulatorski modeli nešto glasniji i mogu zahtevati zaštitu sluha.

Kako motor radi tako da se linije rotiraju, što izaziva vibracije koje mogu doprineti umoru korisnika. Mnogi novi modeli trimera koriste ručke od fleksibilnog materijala koji apsorbuju deo vibracija, smanjujući intenzitet koji se prenosi na korisnika. Nošenje rukavica kada koristite trimer takođe može pomoći da smanjite mogućnost da dobijete plikove uzrokovane tim vibracijama.

Dobro proučite naš vodič kada krenete u potragu za novim modelom trimera za vaše potrebe. Sigurni smo da ćete odabrati pravi model!

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA