Tečnost za orhideje koje je napao crveni pauk: Oporavite ih da opet budu pune cvetova

Mekani listovi i cvetovi koji se suše i otpadaju pre kraja sezone cvetanja mogu da ukažu na prisustvo crvenog pauka

  • 0
biljka orhideja stan dom kuća Foto: Pixabay

Bubice nalik paučini koje se nastanjuju na cvetovima i pri dnu listova orhideja mogu da unište ovo prelepo sobno cveće.

Kad orhideja počne da zaostaje u rastu, cvetovi se suše i otpadaju pre kraja sezone cvetanja biljke, a listovi postanu mekani, to može da bude znak da ju je napala štetočina zvana crveni pauk.

Da biste bili sigurni da je reč o crvenom pauku, pređite običnom belom pamučnom krpicom preko listova. Ukoliko na krpici ostanu crvenkasti tragovi – dileme nema, reč je o štetočini koja može da uništi biljku.

Ukoliko ne želite da koristite fabrički insekticid, mekanom četkicom uklonite sa biljke sve bubice nalik paučini, a saksiju sa orhidejom potopite u rastvor napravljen od belog luka, aspirina i vode.

Priprema rastvora

Uzmite čen belog luka, pa ga sitno iseckajte zajedno sa ljuskom. Izdrobite dve tablete aspirina, sipajte ih u blender, dodajte iscekan beli luk i pola litra prethodno proključale i ohlađene vode, pa sve dobro izmiskajte, preručite u teglu, pokrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji 24 sata.

Posle 24 sata dodajte još pola litra prethodno proključale i ohlađene vode, procedite dobijenu tečnost, sipajte u širu posudu i u nju spustite sve saksije sa orhidejama koje je napao crveni pauk. Ostavite saksije sa orhidejama da odstoje u ovoj infuziji pola sata, pa ih izvadite i vratite na mesto na kom inače stoje.

Kombinacija belog luka, aspirina i vode stvoriće neprijateljsko okruženje za crvenog pauka, pa će se orhideje brzo oporaviti.

U svrhe prevencije protiv gljivica i bakterija poslužiće tečnost napravljena od jednog izmiksanog čena belog luka i litra prokuvane i prohlađene vode. Proceđenu tečnost sipajte u flašicu sa raspršivačem, pa isprskajte listove jednom u sedam dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA