Online rečnik - Oaza znanja na dva klika od vas

Jezik ne čine samo slova ili setovi gramatičkih pravila - on je toliko više od toga

  • 0
rečnik knjiga Foto: Freepik

Jezik kojim govorimo nalik je živom organizmu - on se rađa i umire, nastaje i nestaje, a između ta dva momenta se neprestano menja i usavršava.

Koliko god da izučavate jezik, nemoguće je poznavati sve njegove reči. Nove reči se usvajaju kroz razgovore sa ljudima iz različitih lokaliteta, različitih nivoa obrazovanja, a najpre čitanjem.

Što više čitate, naročito romane, magazine i dnevnu štampu, više reči ćete naučiti. Dok čitate i otkrivate nove reči, pokušajte da shvatite njihovo značenje iz konteksta rečenice, kao i tražeći definiciju datog pojma u rečniku. Ukoliko vam pri ruci nije tradicionalni, posegnite za online rečnikom i razvejte sve nedoumice vezane za značenje reči.

Zašto online rečnik?

Današnja tehnologija u mnogome doprinosi obrazovanju i učenju, bilo da ste učenik koji pokušava da usvoji novo gradivo ili penzioner koji uživa u dobroj ukrštenici. Kako bi vaše razumevanje teme kojom se bavite bilo potpuno, morate je razumeti do tančina, a to je nemoguće ukoliko vam terminologija nije do kraja jasna.

Naravno, možete posegnuti za Vujaklijom ili sličnim rečnikom nepoznatih reči i pojmova, ili pretragu možete izvršiti online bez usporavanja vašeg tempa. Većina ljudi danas ne ispušta mobilni telefon iz ruku, jer im olakšava svakodnevicu i ubrzava izvršenje neophodnih radnji.

U poređenju sa klasičnim, štampanim rečnikom, online rečnik ćete pretražiti znatno brže. Samo unesite reč u polje za pretragu i značenje reči će biti pred vašim očima u roku od nekoliko sekundi. Online rečnik vam pruža kompletno značenje (jedno ili više) za bilo koju traženu reč. Dostupna je opcija pretraživanja odnosno pregleda po abecednom redu, baš kao i u klasičnim štampanim rečnicima.

Informacije dostupne u onlajn rečniku su prikupljene iz različitih izvora tako da čine najpotpuniju listu reči.

Jedna od najvećih prednosti online rečnika je to što je pristup potpuno besplatan, 24/7, 365 dana u godini. Nema skrivenih trikova, nema pretplate, ne morate čak ni da se pretplatite na mesečni bilten - jednostavno možete koristiti online rečnik kad god vam je potreban.

Prednosti online rečnika

Online rečnik ima brojne prednosti:

  • Lakoća upotrebe. Svega par klikova po ekranu, u trajanju od nekoliko sekundi, dovešće vas do odgovora za kojima tragate.
  • Dostupan vam je u svakom momentu, gde god da se nalazite. Budimo iskreni - rečnik teško da ste nekada izneli iz kuće, sem možda na predavanja, ako ste studirali na Filološkom fakultetu, dok se od mobilnog telefona ne razdvajate.
  • Pomažu vam da ovladate novim i neuobičajenim frazama i izrazima, dakle, radite na proširenju svog znanja.
  • Besplatni su. Cena štampanih rečnika ide i do više hiljada dinara, dok je online rečnik dostupan bez ikakvih ograničenja potpuno besplatno.
  • Ekološki su. Mnogi od nas vole miris novih knjiga, ali da bi se klasične knjige proizvele potrebno je poseći mnogo drveća. Online rečnik, baš kao i online knjige, predstavlja odgovorno i svrsishodno korišćenje računara.       

Konvertovanje napisanih tekstova

Kada u dovoljnoj meri ovladate nepoznatim terminima i otpočnete pisanje vašeg rada, postoji još jedna funkcija online rečnika koja vam može biti korisna. Pored očigledne pomoći koju pružaju definicije značenja reči, online rečnik Znanje donosi još naprednih i zabavnih funkcija, od kojih je jedna "prevođenje" pisma, pomoću koje latinica u ćirilicu može biti konvertovana u tren oka, i obrnuto.

Ukoliko vaša tastatura ne poseduje opciju podešavanja na ćirilično pismo, treba da plasirate tekst na dva sajta koji se služe različitim pismima, ili ste zaboravili da ga promenite pre nego ste počeli da pišete vaš naučni ili seminarski rad, blog ili bilo koje drugo štivo, ne morate da pišete sve iznova - postoji vrlo jednostavno rešenje za vaš problem.

Iskopirajte napisano i unesite ga u dato polje, a zatim kliknite na željenu opciju - prebaci u latinicu ili prebaci u ćirilicu. Konvertovani tekst će se pojaviti u predviđenom polju, odakle ga možete iskopirati ili izrezati i preneti tamo gde vam je potrebno. Reči će biti "prevedene" odnosno preslovljene slovo po slovo, kako ne bi došlo do promene konteksta i značenja reči. Transliteracija nikada nije bila lakša i brža.

Dakle, ako se susretnete sa nepoznatim terminom, ne učite ga napamet, kako ga ne biste primenjivali u pogrešnim konotacijama. Posetite online rečnik i uverite se u značenje reči, kako biste u svakom momentu zvučali obrazovano, načitano i odavali utisak osobe koja je ekspert za temu razgovora.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA