Najbolja domaća sredstva za čišćenje odvoda: Uklanjaju i najtvrdokorniju masnoću

Čak i ako stavimo mrežice na odvode u sudoperi, lavabou, kadi ili tuš-kabini, oni se mogu začepiti ukoliko ih ne održavamo redovno

  • 0
Kupatilo, ciscenje, lavabo, zena, spremanje Foto: Profimedia

Zapušeni odvod u kuhinji ili kupatilu automatski stavlja ove prostorije van funkcije. Čekanje majstora i strepnja koliko će naplatiti čišćenje nisu nimalo prijatni, ali u mnogim slučajevima možemo da sprečimo začepljenje odvoda u domu ukoliko ih redovno održavamo.

Takođe, mnogi će pre nego što pozovu majstora najpre posegnuti za hemijskim sredstvom za čišćenje, ali postoje i domaća sredstva koja mogu da budu jednako efikasna, piše Express.

1. Ključala voda

Najčešći uzrok začepljenja odvoda u kupatilu je nakupljanje kose i/ili ostataka od sapuna. Prvi efikasan “lek” koji možete da isprobate je da sipate veću količinu ključale vode.

Ipak, imajte na umu da je ova metoda efikasnija za otčepljivanje odvoda u kupatilu nego u kuhinji.

Ali, ukoliko živite u kući i imate PVC cevi, trebalo bi da preskočite ovaj korak, odnosno da koristite vruću ali ne i ključalu vodu kako biste izbegli oštećenje cevi.

2. Dva najjača čistača u domaćinstvu

Ukoliko ključala, odnosno vruća voda nije otklonila problem, stručnjaci savetuju da “udružite dva najjača čistača u domaćinstvu” - sodu bikarbonu i obično belo sirće.

Sirće i soda bikarbona Foto: Shutterstock

- Najpre sipajte vruću vodu u odvod, a onda u bokalu pomešajte jednake količine sode bikarbone i sirćeta. Tečnost će početi da peni usled hemijske reakcije i baš tad bi trebalo da je ulijete u odvod i ostavite da deluje sat vremena. Posle sat vremena isperite - savetuje Džejms Roberts, direktor kompanije koja se bavi prodajom sanitarija.

3. Isti saveznici, drugačiji princip

Postoji još jedan način za otčepljivanje odvoda.

Kako navode stručnjaci za Express, u odvod sipajte najpre vuću vodu, potom dodajte osam kašika sode bikarbone, preko nje sipajte 200 mililitara običnog sirćeta i ostavite da odstoji desetak minuta. Na kraju isperite vrelom vodom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA