8 predloga da kreativno upotrebite rasparenu čarapu

Tokom životnog veka se izgubi 1.200 čarapa. Evo šta možete da uradite sa njihovim preostalim parom

  • 0
Rasparena čarapa, upotreba Foto: Shutterstock

Svi smo bar jednom izgubili čarapu tokom pranja veša. Problem je toliko čest i neobičan da je jedna poznata kompanija koja proizvodi mašine za pranje veša tokom 2017. godine naručila studiju kako bi utvrdila šta se dešava u našim mašinama. Ispostavilo se da Britanci u proseku izgube 1,3 čarape mesečno, odnosno više od 15 godišnje, što je više od 1.200 izgubljenih čarapa tokom prosečnog života.

Studija je otkrila da je mnogo razloga za njihov nestanak, uključujući to da čarape padaju iza ili ispod nameštaja, da se razdvoje od para na dan pranja ili se upare sa pogrešnim "partnerom".

Pa iako će problem zalutalih čarapa verovatno ostati i dalje aktuelan, ne očajavajte. Postoje desetine kreativnih načina da ponovo upotrebite solo čarapu.

Pranje čarapa, veš, mašina za veš Foto: Shutterstock

1. Vrhunska krpa za brisanje

Kako savršeno staju na ruku, navučite čarapu na šaku kada dođe vreme za čišćenje kuće. Osim za brisanje prašine sa nameštaja, čarape su posebno pogodne za brisanje podnih ploča, kapaka, roletni, plafonskih ventilatora, pa čak i kućnih biljaka. Iskoristite rasprene čarape za čišćenje i poliranje automobila iznutra i spolja.

Kad završite sa brisanjem kuće ili vozila, jednostavno skinite čarapu sa ruke tako što ćete je izvući iznutra ka napolje, i tako će sav nered i prljavština "otići" zajedno sa njom.

2. Obrišite šape i igračke psa

Ako se vaš pas vrati iz šetnje mokar ili prljav, navucite čarapu na ruku i obrišite mu šape i sva druga pogođena područja.

Možda ćete želeti da stavite čarapu na ruku kada bacate loptu, frizbi ili drugu igračku koju mu bacate i koju vam vraća u svakakvom stanju.

3. Podmladite suvu kožu

Da li imate problem sa suvom i ispucalom kožom na rukama ili stopalima? Jedan od najboljih načina da zalečite kožu je da pokrijete zahvaćeno područje odgovarajućom hidratantnom kremom ili vazelinom pre spavanja, a zatim pokrijete to mesto sa čarapom.

Čarapa će sprečiti da losion ili melem prođu svuda po vašoj posteljini, plus će pomoći vašoj koži da bolje apsorbuje hidratantno sredstvo. A ako oba stopala trebaju hidrataciju, samo koristite dve rasparene čarape.

4. Izmasirajte nedostupne mišiće

Jedna od dosadnijih stvari u životu je grč i zatezanje u mišićima na području koje ne možete sasvim da dosegnete, kao što je sredina leđa. Kada se to dogodi, stavite tenisku lopticu u dugu čarapu i zavežite jedan kraj.

Pronađite tvrdu površinu poput zida ili vrata, a zatim bacite čarapu preko ramena i postavite loptu preko čvora na leđima koji vas muči. Pritiskajte loptu dok je pomerate po celom čvoru da biste razvukli taj mišić.

Carapa, ves masina, bubanj Foto: Shutterstock

5. Uklonite loše mirise

Napunite zalutalu čarapu mačjim peskom, zavežite kraj i stavite je na mestu gde se skuplja vlaga. To će držati buđ na odstojanju. Takođe možete da stavite i talog od kafe ili sodu bikarbonu u rasparenu čarapu i da je zavežete i ostavite u cipelama preko noći.

Ili pak, stavite potpuri ili lavandu u čarapu, pričvrstite kraj, a zatim je ostavite u fioku komode, torbu za teretanu ili orman - bilo koje mesto gde želite svež miris.

6. Napravite igračke za decu

Lutke od čarapa postoje vekovima, iako nisu uvek bile napravljene od zalutalih čarapa.

Uzmite jednu (duže čarape su bolje za to) i dodajte joj ukrase koje želite, kao što su oči, kosa i naočare, i tako napravite sopstvenu lutku. Takođe možete da napravite i plišanu životinju od nje, samo je napunite nečim pogodnim kao što je vata, pirinač... ili druge zalutale čarape.

7. Napravite kuglice za sušenje

Obično napravljene od sabijene vune, plastike ili gume, kugle za sušenje veša u mašini rade po principu tako što skaču između vaše odeće i čaršava kako bi sprečile da se zgužvaju. Na taj način se takođe bore i protiv statičkog elektriciteta i nabora, omekšavaju odeću i ispravljaju je. Ali te namenske kuglice za sušenje mogu da budu skupe.

A ako želite da napravite sopstvene kuglice sa tom namenom, presavijte jednu čarapu u malu loptu, a zatim je stavite na drugu čarapu. Zatim umotajte prvu čarapu u drugu, povlačeći manžetnu preko svega da biste napravili veću loptu.

Takođe možete (nešto lakši način) da ubacite tenisku lopticu u staru čarapu i da pričvrstite vrh.  Ako više volite loptice za sušenje koje se kupuju u prodavnici, još možete da iskoristite solo čarapa da ih operete jednom mesečno. Jednostavno stavite kuglice u nekoliko čarapa, zavežite vrhove i ubacite na pranje u mašinu.

8. Organizujte rolne za zavijanje poklona

Nađite rasparenu čarapu koja ima manžetnu i odrežite je. Prevucite manžetnu preko rolne papira za umotavanje da bi bila uredna i na mestu.

Video: Kristalne čarape Majkla Džeksona na aukciji, predviđaju im 2 miliona evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA