Benefiti antistres loptice: Mislili ste da je šala?

Evo šta nauka kaže o ovom ručnom alatu za ublažavanje stresa

  • 0
Antistes loptica

Foto: Shutterstock

Prema istraživanju Američkog psihološkog udruženja „Stres u Americi“ za 2022. godinu, 76 procenata odraslih navelo je da su iskusili najmanje jedan simptom izazvan stresom u poslednjih mesec dana. Fizički simptomi koje su najčešće naveli bili su glavobolja i umor, praćeni sa osećajem nervoze i  anksioznosti.

Pored toga, više od jedne četvrtine anketiranih izjavilo je da većinu svog dana provode preopterećeni stresom, koji ometa njihovo normalno funkcionisanje.

Iako je većini nemoguće da se u potpunosti sakriju od stresora, postoji niz mentalnih i fizičkih strategija koje mogu da vam pomognu da nivo stresa učinite lakšim za upravljanje. Teško je pronaći zajedničko rešenje koje odgovara svima, ali stiskanje antistres loptice  je veoma popularna i dostupna opcija za smanjenje napetosti još od njihovog uvođenja 1980-ih.

Ali da li loptice za stres zaista smanjuju stres?

Kako funkcionišu antistres loptice?

Kao što im ime govori, loptice za stres se prodaju iscrpljenim ljudima kao sredstvo za smanjenje svakodnevne napetosti i stresa. Pored toga imaju i niz drugih fizičkih prednosti.

- Rad sa antistres loptom pomaže u poboljšanju snage u mišićima šake i podlaktice, zahvatu i cirkulaciji i može da ublaži bolove povezane sa artritisom u rukama - objašnjava fizioterapeut Džon Galuči, koji ističe da se te fizičke prednosti potom pretvaraju i u mentalne pogodnosti: - Stiskanje antistres lopte takođe pomaže umu da se fokusira na taj pokret. Ako postoje izvori koji izazivaju stres za um ili telo, oni počinju da se smanjuju, jer je fokus usmeren na taj pokret ruke. Antistres lopte takođe pomažu u ublažavanju napetosti mišića, što može da poboljša vaš san i opšte blagostanje.

Antistres loptice

Foto: Shutterstock

Iako ne postoje neka značajnija istraživanja koja bi potvrdila blagodeti antistres loptice, to ne znači da one ne ispunjavaju svoju namenu. Uz mali, ili nikakav rizik od nanošenja bilo kakve štete (ako se pravilno koriste), ako vas ova loptica smiruje - nema razloga da je ne koristite. 

Pronađite lopticu koja vam udobno leži u ruci, sa gustinom i nivoom snage prianjanja koji pruža dovoljan otpor, ali da nije previše teška za gnječenje. Pored toga, obratite pažnju na konstrukciju i materijale. Potražite onu koja je napravljena od netoksičnih materijala, bez BPA i koja se lako pere. Loptica sa izdržljivim jezgrom, prekrivena nelepljivom tkaninom, obično traje duže. 

Ako niste u mogućnosti da kupite jednu, možete i da je napravite. Najlakši način da napravite antistres lopticu kod kuće je da stavite kukuruzno brašno, nekuvani pirinač ili pesak u nenaduvani balon. Ili, pak, možete da uzmetu staru celu čarapu i napunite je istim sadržajem ili sušenim sočivom, vežete otvor u čvor i imate svoju antistres lopticu.

I vodite računa pošto se lateks u balonu vremenom raspada, da antistres lopte traju između jedne nedelje i četiri meseca, da vam njeno bušenje usred smirivanja ne bude novi izvor stresa, upozorava "Yahoo Life".

Video: Svojevoljno pristaje da ga drugi mlate: Pogledajte kako izgleda ljudska vreća za udaranje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA