Koliko često bi trebalo prati posteljinu: Stručnjaci kažu da u jednoj stvari skoro svi grešimo

Svi volimo mirišljavu posteljinu, ali stručnjaci smatraju da prilikom održavanja mnoge domaćice prave veliku grešku

  • 0
jastuk, posteljina, krevet Foto: Pixabay

Spavanje je važan faktor zdravlja, a čista posteljina od prijatnog materijala dodatno doprinosi da vreme koje provedemo u krevetu bude ugodno.

Svako od nas u proseku provede trećinu života spavajući, zbog čega je neophodno da sistemski vodimo računa o čistoći posteljine, prenosi "Newsbeast".

Stručnjaci ističu da bi posteljinu trebalo menjati jednom nedeljno, jer se na njoj nakupljaju grinje i prašina. Pored toga koliko često menjamo posteljinu, trebalo bi da povedemo računa i o načinu na koji je peremo kako bismo joj produžili vek trajanja.

Pravilno pranje

Pre stavljanja posteljine u mašinu za pranje veša trebalo bi ukloniti fleke posebnim sredstvom za čišćenje. Fleke su česte na posteljini koju koriste mala deca.

Sredstvo za čišćenje sipajte direktno na fleku i istrljajte, a ukoliko su mrlje tvrdokornije ili se teže skidaju, potopite posteljinu uveče, a ujutro tretirajte fleke sredstvom za tu namenu.

Mrlje od ulja i hrane najlakše ćete ukloniti ukoliko na njih sipate malo tečnog deterdženta za sudove i energično istrljate.

Potom operite posteljinu u hladnoj vodi, jer ćete joj tako produžiti vek trajanja. Jedino bi dečju posteljinu trebalo prati u toploj vodi zbog dezinfekcije.

Pranje nove posteljine

Ukoliko ste kupili novu posteljinu, a imate osetljivu kožu, trebalo bi da tretirate posteljinu vodom i belim sirćetom. Tako ćete sprečiti mogućnost da se ujutro probudite sa promenama na koži.

Naime, gotovo sve posteljine imaju na površini malu količinu formaldehida koji sprečava preterano gužvanje materijala, ali u isto vreme formaldehid može da izazove kontaktni dermatitis. Da biste zaštitili kožu, pre nego što stavite novu posteljinu na krevet, operite je na uobičajen način u mašini, a u dozer za deterdžent dodajte 100 mililitara običnog belog alkoholnog sirćeta.

Sušenje u mašini

Ukoliko koristite mašinu za sušenje veša, budite oprezni. Posteljinu uvek sušite na niskoj temperaturi da biste joj produžili vek trajanja. Naime, niske temperature vazduha u sušilici pomažu tkanini da se ne skupi i štite njena vlakna.

Stručnjaci kažu da je najbolje sušiti posteljinu na niskoj temperaturi 45 minuta nego na visokoj 15 minuta.

Greška sa omekšivačem

Za mnoge nema ništa lepše nego kad uveče spuste glavu na jastučnicu koja miriše na omekšivač. Ali, stručnjaci preporučuju izbegavanje omekšivača prilikom pranja posteljine, a evo i zašto.

Posle upotrebe omekšivača na tkanini ostaje sloj supstanci od kojih je omekšivač napravljen; vremenom, on može da se uvuče u tkaninu, čineći je grubom. Zbog toga stručnjaci savetuju da omekšivač samo povremeno koristite prilikom pranja posteljine.

Video: Pomoću 3 sredstva bela odeća će ponovo izgledati blistavo i sjajno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA