Eksperti otkrivaju kako da napravite novogodišnju rezoluciju koja će da urodi plodom

Počnite sada, počnite jednostavno i budite konkretni

  • 0
Nova godina, novogodišnja rezolucija Foto: Shutterstock

Nova godina se nekako prirodno nameće kao idealan trenutak za okretanje novog lista i uvođenje promena, što je upravo razlog što listu sa novogodišnjim odlukama, kako piše Yahoo Life, svake godine napiše skoro polovina svih Amerikanaca.

Kao svoje novogodišnje rezolucije obično navode da izgube težinu, da više vežbaju, da prestanu da puše ili da jedu zdravije. Međutim, mnogi odustaju od svoje odluke već za mesec dana, i retko ko se odvaži da je se pridržava do sledeće Nove godine.

Jedna od prepreka zašto "novogodišnje rezolucije" retko urode plodom je to što je, kako sugeriše najmanje jedna studija, za formiranje nove navike potrebno u proseku oko 66 dana.

- Potrebno je oko dva do tri meseca da neko počne da se oseća samopouzdano i prijatno sa novom navikom, ali ponavljanje navike može postati rutina nakon nekoliko dana - istakla je dr Bet Frejts, predsednica Američkog koledža Lifestile Medicine.

devojka, žena, jelka, nova godina, ukrasi Foto: Pixabay

Stoga, kada se pravi godišnja rezolucija, Frates preporučuje da se razmotre šest stubova zdravlja: ​zdrava ishrana, fizička aktivnost, okrepljujući san, eliminacija supstanci (npr. cigareta), pozitivni odnosi i smanjenje stresa.

- Prvi potencijalni korak je da uporedite svoje svakodnevne navike sa nacionalnim utvrđenim smernicama za ove stubove. Osoba može da vidi gde se nalazi u vezi sa smernicama i oceni koliko je svaka smernica važna za njihovo zdravlje i dobrobit. Studije pokazuju da se jednostavnije navike formiraju brže od komplikovanih. Na primer, navika da popijete čašu vode svakog jutra će se zalepiti za vas mnogo brže nego buđenje pola sata ranije svakog dana - objašnjava doktorka.

Dr Dženifer Ešton se nadovezuje i upozorava da, u isto vreme, ne želite da izaberete cilj ponašanja koji je previše lak, jer je malo verovatno da će to biti dovoljno izazovno da zadrži vašu pažnju. Stoga ističe da je pravilno planiranje veoma važno.

- Razuman cilj za nekoga je tzv. "SMART" (eng.prev. "pametan") cilj - objašnjava doktorka pojašnjavajući da je "pametan" cilj onaj koji je specifičan, merljiv, ostvariv, relevantan i vremenski vezan: - Cilj da trčim četiri dana u nedelji po 30 minuta je konkretniji od:„Trčaću više!“.

Ostvarivanje cilja treba da se zasniva na trenutnim obrascima, pa tako, za one koji trenutno uopšte ne trče, cilj da trče dva dana nedeljno po 20 minuta je pametniji početni izbor za dugoročni uspeh.

Takođe, da bi vaš cilj bio relevantan, razmotrite koji su dobri razlozi vaše rezolucije, kao što je razlog da će „trčanje ojačati vaše srce“.

Dobro je uvesti i vremenski određen cilj, koji u sebi sadrži rok kada treba ponovo proceniti uspeh. Recimo, posle četiri nedelje, na primer, novi "SMART" cilj može da se postavi na osnovu napretka iz prethodnog meseca.

- Postavljanje kratkoročnog cilja koji je u skladu sa vašim dugoročnim ciljevima pomoći će vam da ostanete na pravom putu - potvrđuje Fratesova.

Ima i dobrih vesti: jedan propušten dan u novoj rutini je sasvim okej. Istraživanja pokazuju da izostanak jednog dana ne smanjuje šansu za stvaranje navike. Ključ je u tome da nastavite.

- Proces prevazilaženja propusta i uspešnog vraćanja na pravi put se obično dešava u prva dva meseca - ističe Fratesova.

Dakle, počevši od sada, kako kažu stručnjaci, pred vama je izbor koji bi mogao da podstakne novogodišnju odluku i od šablona se pretvori u naviku do kraja januara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA