Znate li kada je Quitter’s Day – dan kada najviše novogodišnjih odluka "padne u vodu"?

Drugi petak u januaru poznat je kao Quitter’s Day odnosno Dan odustajanja

  • 0
umor laptop radni sto Foto: Pexels

Statistički, to je dan kad većina odluči da odustane od ambicioznih novogodišnjih rezolucija, i zameni teretanu s TV ekranom, "suvi" januar sa suvim martinijem, a željena ponašanja sa starim navikama.

U godini na izmaku, najčešće smo odustajali od rezolucija vezanih za gubljenje kilograma, prestanak pušenja, zdraviju ishranu. I to ne zbog toga što nemamo čvrstu volju, već zato što su radikalni prekidi sa dugoročnim navikama najčešće osuđeni na propast.

Umesto toga, počnite sa malim koracima. Previše i prebrzo često je recept za odustajanje. Sjajno je ukoliko je vaša odluka da se oslobodite viška kilograma tako što ćete svakoga dana trčati po 10 kilometara, da ćete se zdravije hraniti tako što ćete iz kuće izbaciti sve što nije voće i povrće ili da ćete prestati da pušite tako što ćete odmah ugasiti cigaretu zauvek.

Međutim, realnost je malo drugačija pa tako neodrživa dijeta, preterivanje u teretani ili pokušaji da se radikalno promeni ponašanje najčešće su način da planovi "iskoče iz koloseka". Umesto toga, možda je bolje rešenje da pronađete srednji put ka vašem cilju tako što ćete izabrati manje štetne alternative navikama koje želite da promenite i time učinite uslugu vama i vašim novogodišnjim rezolucijama.

Umesto da odmah krenete sa pripremama za maraton, za početak počnite više da se krećete. Umesto da svoju ishranu svedete samo na voće i povrće, možda bi bilo bolje da za početak umesto belog brašna ili šećera u ishranu uvrstite ražano brašno, odnosno neki prirodni zaslađivač poput stevije. Ukoliko niste spremni da zauvek "bacite" cigarete, izaberite neku manje štetnu alternativu koja ne oslobađa duvanski dim, poput uređaja koji zagrevaju, a ne sagorevaju duvan ili e-cigareta.

Na putu ka cilju, važno je imati i osobe koje će vas bodriti. Možete razmisliti i o stručnoj pomoći. Lični trener vam može koncipirati program vežbanja, nutricionista dijete, a postoje i brojne forme podrške u odvikavanju od pušenja.

Napredak bilo koje vrste počinje kad prepoznamo potrebu za promenom. I šta ćemo sa drugim petkom u januaru? Ako pronađemo pravu podršku i nagradimo se za svaki mali korak koji postignemo na putu ka cilju možda Quitter’s Day može postati prošlost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA