Uobičajena greška tokom čišćenja koja dovodi do ispuštanja otrovnog gasa: Ne mešajte ova dva sastojka nikada

Mešanjem sirćeta i izbeljivača zajedno oslobađa se otrovni gas hlor, koji može da bude fatalan ako se udiše u dovoljno visokim koncentracijama

  • 0
čišćenje Foto:Shutterstock

Izbeljivač i sirće su dva najčešća sredstva za čišćenje u domaćinstvu. Sami po sebi, efikasni su u uklanjanju prljavštine i u dezinfekciji površina. Međutim, to ne znači da će kombinacija ta dva stvoriti super-čistač - već to, zapravo, dovodi vaše zdravlje u ozbiljan rizik.

Mešanjem sirćeta i izbeljivača zajedno oslobađa se otrovni gas hlor, koji može da bude fatalan ako se udiše u dovoljno visokim koncentracijama.

Na snimku TikTok korisnice @silkalmondmilk_ers koji je prošlog meseca postao viralan, detaljno je opisano kako je slučajno očistila kuhinju sirćetom i izbeljivačem, a kao rezultat toga, cela njena porodica je provela Božić zaglavljena u istoj prostoriji na telefonskoj liniji sa Službom za kontrolu trovanja.

@silkalmondmilk_ers My grandparents were just gassed to be spending time with us #christmasspirit #stupidity ♬ original sound - Samantha ;)

Upozoravajuća priča o hloru prikupila je preko 21 milion pregleda i 2,7 miliona lajkova — ali što je još važnije, ukazala je na uobičajenu grešku u čišćenju domaćinstva koju stručnjaci za otrove kažu da odrasli prave nebrojeno puta godišnje u SAD.

- Kombinovanje bilo koje količine izbeljivača i sirćeta će stvoriti specifičnu hemijsku reakciju koja oslobađa otrovni gas hlor u okolni vazduh - objasnila je za Today dr Keli Džonson-Arbor, medicinski toksikološki lekar: -  Gas hlor je žuto-zelene boje i ima jak, iritantan miris sličan izbeljivaču, a sam miris je često upozorenje. Iako se hlor često dodaje u bazene u obliku tečnosti, praha ili tableta, u svom gasovitom obliku je otrovan i može biti fatalan u dovoljno visokim koncentracijama.

Koji su zdravstveni rizici i simptomi udisanja gasa hlora?

Kada udišete gasni hlor, on ulazi u respiratorni trakt.

- Hlor je veoma rastvorljiv u vodi, a u našim ustima, grlu i plućima ima dosta vlage, tako da će biti veoma izloženi ovom gasu, isto kao i oči i sva druga sluzokoža. Kada gasni hlor dođe u kontakt sa ovim vlažnim tkivima, on proizvodi hlorovodoničnu kiselinu i hipohlornu kiselinu što izaziva iritaciju pluća i disajnih puteva. U teškim slučajevima, kiselina može trajno da oštetiti ova tkiva - ističe doktorka.

Tipični simptomi izloženosti gasu hlora su kašalj, iritacija ili peckanje u grlu, nosu i očima, otežano disanje, suzenje očiju i stezanje u grudima, napominju stručnjaci. U nekim slučajevima možete imati i vrtoglavicu ili mučninu i povraćanje. Oni koji imaju istoriju astme mogu da počnu da pište.

Ozbiljnost simptoma zavisiće od koncentracije gasa, dužine vremena kada je osoba bila izložena, okolne ventilacije i drugih faktora. Simptomi se takođe mogu razlikovati u zavisnosti od pojedinca, tako da ljudi koji imaju osnovnu bolest pluća, kao što je astma, mogu biti osetljiviji na efekte. Teški medicinski ishodi i smrt, međutim, od ove vrste izloženosti su i dalje veoma retki.

Šta da radite ako slučajno pomešate sirće i izbeljivač?

Najvažnije je da sebe i sve ostale izvučete iz okoline i pređete na svež vazduh. Pre nego što se vratite u prostor, uverite se da je dobro provetreno, pa otvorite prozore i vrata da uđe svež vazduh. Nakon kontakta sa svežim vazduhom trebalo bi da se osećate bolje u roku od 10 do 15 minuta.

Ako se tipični simptomi - kašalj, iritacija grla ili očiju - ne povuku ili postanu jači, osoba treba odmah da potraži medicinsku pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA