Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko često je potrebno da perete grudnjak? Evo šta stručnjaci preporučuju

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako se o grudnjaku ne brinete kako treba, potrošićete vreme i mnogo novca na njihovu zamenu

  • 1
Zenski donji ves, brushalter Foto: Shutterstock

Grudnjaci su odevni predmet koji se nosi od davnina, a oduvek su bili delikatni - pa često i skupi - odevni predmeti.

Ako se o njima ne brinete kako treba, potrošićete vreme i mnogo novca na njihovu zamenu. Najbolji način da im produžite život je da naučite kako pravilno da ih održavate čistim.

Jedna od najčešćih dilema je da li prati grudnjake jednako često kao i donji veš? Sudeći prema stručnjacima - to zavisi. Jedan od faktora je svakako koliko često ga nosite.

Dermatolog dr Gita Jadav, kaže za "Yahoo Life" da je pranje grudnjaka jednom nedeljno neophodno kako biste izbegli plesan i prljavštinu.

Rejčel Kohen, kreativni direktor kompanije za grudnjake "Third Love", takođe generalno preporučuje da operete vaš grudnjak nakon dva-tri nošenja, dok se oba stručnjaka slažu da je faktor koji treba uzeti u obzir - koliko se zapravo znojite.

Sportski grudnjak Foto: Shutterstock

Stručnjaci su saglasni da sve grudnjake u kojima ste sportski aktivni treba oprati nakon svake upotrebe. Isto važi i ako je vrućina i mnogo se znojite. Grudnjak koji čak i deluje čist, ali je predugo neopran, podstiče bakterije da se razmnožavaju u nakupljenoj prljavštini, znoju i sebumu.

Posebno je važno da svoje sportske grudnjake održavate čistim, jer je vlažna i znojna tkanina leglo bakterija. Prljavština i klice mogu da izazovu iritaciju kože i izbijanje akni po grudima, leđima i grudnom košu.

Ukoliko ste već dobili osip, napravite pauzu od nošenja grudnjaka ili pređete na mekane pamučne majice dok se vaša koža ne oporavi.

Najbolji načini da održavate grudnjak

Svi brendovi grudnjaka preporučuju ručno pranje odeće kako biste izbegli kvarenje oblika grudnjaka i elastičnost bretela koje ih drže. Kohen preporučuje blagi deterdžent za pranje veša ili sapun za suđe sa hladnom vodom. Nakon ribanja i ispiranja, položite ga ravno na peškir ili ga okačite da se osuši.

Međutim, iako se preferira pranje naruke, nije najgora stvar na svetu koristiti i mašinu za pranje veša, sve dok preduzimate nekoliko dodatnih koraka.

Prva mera predostrožnosti  je da zakopčate kuku grudnjaka pozadi i stavite grudnjak u zaštitnu mrežastu vreću za pranje. Potom ga operite u hladnoj vodi sa blagim deterdžentom na osetljivom ciklusu i nikako uz farmerke ili druge teške predmete. Takođe, nikada ne stavljajte grudnjake u sušilicu jer skoro svi grudnjaci imaju spandeks u tkanini i toplota će istopiti vlakna i učiniti da vaš veš izgubi elastičnost tokom vremena.

grudnjak , brushalter Foto: Pixabay

Druga mera je da pravite pauzu između dva nošenja istog grudnjaka. Pošto je većina grudnjaka napravljena od spandeks vlakana, "odmor" im daje vremena da se vrate u svoj prirodni oblik. Ako kupite grudnjak i nosite ga pet dana zaredom, primetićete da će se i dalje istezati i možda se nikada neće vratiti u prvobitni oblik. Stručnjaci preporučuju da imate nekoliko svakodnevnih grudnjaka za rotaciju tokom nedelje - pet do sedam.

Nijedan grudnjak ne traje večno. Ako ga nosite svaki dan, mora da se zameni na svakih šest meseci, a ako ga rotirate na par dana, izdržaće godinu ili dve. Koliko se dobro brinete o njima, toliko će trajati. Definitivan signal da je vreme da ga se rešite je ako vidite da je donja žica prljava ili izložena, da su korpe deformisane ili elastika olabavljena, da je grudnjak izgubio oblik i da trake ne drže kao ranije. Ultimativni test je kako se osećate u njemu, ako nešto "ne prija", bacite ga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lik

    22. februar 2023 | 00:43

    Mo predlog je da žene ne nose grudnjak. To je nešto najlepše za muškarce videti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA