Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako da vam pire-krompir uvek bude savršen: Izbegnite 4 greške koje pravi većina domaćica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trikovi koji obezbeđuju da pire-krompir bude kremast, lagan i vazdušast

  • 0
Pire krompir Foto: Shutterstock

Pire-krompir je omiljeni prilog na trpezama u kućama širom Srbije. Iako je recept za pire jedan od prvih koje domaćice nauče, često se događa da ovaj prilog nema kremastu strukturu, niti je lagan i vazdušast kakav bi inače trebalo da bude.

Da vam se to ne bi dogodilo, primenite trikove iskusnih domaćica i izbegnite četiri najčešće greške prilikom pripreme pirea.

1. Odaberite beli krompir za pire

Na pijacama i u marketima ima mnogo sorti krompira, ali nije svaka od njih idealna za pripremu pirea.

Najbolji pire-krompir ćete napraviti ako kupite takozvani beli krompir, jer on u sebi sadrži više skroba koji je zaslužan za kremastu strukturu pirea.

2. Zaboravite na vruću vodu

Da bi ubrzala postupak kuvanja krompira, većina domaćica preliva oljušten krompir vrućom vodom i tako ga kuva. To je velika greška, jer potapanjem u vruću vodu krompir spolja postaje mekši, a iznutra ostaje “drvenast”.

Kad kuvate krompir za pripremu pirea, spustite ga u hladnu vodu, malo je posolite i kuvajte na srednjoj temperaturi.

3. Krompiri moraju da budu jednake veličine

Kad kupujete krompir za pripremu pirea, potrudite se da odaberete komade približno jednake veličine. Samo tako ćete biti sigurni da će se krompir ravnomerno skuvati.

Ukoliko ste, pak, kupili krupne krompire, obavezno ih presecite pre kuvanja.

4. Mleko mora da odstoji na sobnoj temperaturi

Tri osnovna sastojka za pripremu pirea su krompir, margarin (ili maslac) i mleko. Većina domaćica greši, pa kad ispasira krompir,  dodaje mu komadić margarina ili maslaca i hladno mleko iz frižidera.

Dodavanje hladnog mleka u vruć ispasiran krompir rezultuje stvaranjem grudvi umesto dobijanja glatke, kremaste strukture pirea.

Najbolje je da čim stavite krompir da se kuva izvadite mleko iz frižidera i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi. Tako će se lakše sjediniti sa vrućim ispasiranim krompirom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA