Vreme čitanja: oko 1 min.

Mit o zamrzavanju farmerica: Brendovi širom sveta su preporučivali ovaj metod, a sada ga osporavaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideje su razne o najefikasnijem načinu da održite farmerice čistim, a naučnici ih vešto objašnjavaju igrom "tplo-hladno"

  • 0
farmerice, jeans, džins, pantalone Foto: Shutterstock

Mnogo je metoda, saveta i trikova koji nam pokazuju najefikasnije načine da nešto operemo, vešto očistimo ili spakujemo.

Neki saveti nas, doduše, mogu začuditi. Primer za to je cela teorija zamrzavanja farmerica, kako bi bile ili ostale čiste.

Verovalo se da, ako ostavimo farmerke u zamrzivač, eventualno frižider, one ostaju netaknute. Naime, smatralo se da ostavljanje farmerki na hladna mesta uništava bakterije koje ih "prljaju" i stvaraju neprijatan miris. Sa druge strane, ljudi su ih stavljali u frižider ili zamrzivač kako bi se rešili dosadne rastegljivosti. Razni brendovi garderobe su davali ovakve  sugestije uz navode kako deluje, kako se tako uštedi voda, ali nisu zadugo ostali pri ovom metodu.

Međutim, eksperti su se pozabavili ovim pitanjem.

Stefan Kreg Keri, univerzitetski stručnjak za zamrznute mikrobe, za "Mithsonianmag.com" govorio o ovome, pravo sa Antartika.

Naime, najviše bakterija na garderobi dolazi upravo sa našeg tela i vrlo se rado zadržavaju tamo, s obzirom na to da uživaju u temperaturi tela čoveka.

- Većina smatra da, ako temperatura naglo opadne, to će uništiti bakterije. Zapravo, suprotno je i većina će preživeti, zato što su spremni na niske temperature. Svakako je dovoljno barem jedna bakterijica koja će moći prvim porastom temperature povratiti celu svoju populaciju - navodi Keri.

Eksperti su time osporili celu famu oko pakovanja farmerica u zamrzivače, a na to su dodali nešto čemu se retko ko nadao.

farmerke, farmerice, džins, pantalone, teksas Foto:Shutterstock

Naveli su kako je bolje probati da zagreju farmerice 10 minuta na 120 stepeni Celzijusa ili ih jednostavno oprati.

Koliko često treba oprati famrerice, po nekim naučnicima, ostaje na vama i koliko možete trpeti te bakterije. Zašto, pitate se? Ovi naučnici radili su eksperiment kada su shvatili da ne postoji značajna razlika između farmerki koje su oprane nakon 15 meseci i onih koje su oprane nakon 13 dana.

Da li vredi komplikovati i ove stvari?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA