Vreme čitanja: oko 2 min.

8 jela koja ne smete da spremate u posuđu od livenog gvožđa: Moći ćete samo da ih bacite

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prilikom izbora posuđa trebalo bi biti veoma obazriv

  • 1
liveno posuđe Foto: Shutterstock

Posuđe od livenog gvožđa iznova je postalo popularno, pa su mnoge domaćice “izvukle” iz ostave tiganje i šerpe nasleđene od majki i baka.

Ovo, gotovo neuništivo posuđe idealno je za pripremu mnogih kuvanih jela i sosova, ali ipak postoje namirnice koje ne bi trebalo spremati u livenim tiganjima i šerpama.

Stručnjaci su za "Huffington post" otkrili o kojim jelima i sosovima je reč.

1. Sos od paradajza

Kisele namirnice nemaju dobru interakciju sa neemajliranim livenim posuđem, jer ono može da ga ošteti.

Tako u livenim tiganjima i šerpama nije preporučljivo spremati sos od paradajza, bolonjeze sos ili šakšuku, odnosno sataraš ili bećarac.

Šakšuška, sataraš, jaja, jelo Foto: Pixabay

2. Jela na bazi vina

Još jedan primer jela koje ne bi trebalo spremati u livenom posuđu je pileća pikata, odnosno pohovano pileće meso u sosu od vina i limuna.

Stručnjaci upozoravaju da kiselina iz limuna, odnosno vina može da “izvuče” gvožđe, pa će ga hrana upiti i poprimiti neprijatan ukus.

3. Meso u marinadi

Adobo, tradicionalno filipinsko jelo koje se priprema od piletine ili svinjetine i krčka u marinadi od sirćeta, soja-sosa, bibera u zrnu i belog luka, neće biti ukusno ako ga spremate u posuđu od livenog gvožđa.

Stručnjaci upozoravaju da će meso poprimiti metalni ukus i neće biti lepo za jelo.

4. Pasulj

Čorbast pasulj, koji naše domaćice često pripremaju, neće imati intenzivan, pun ukus ako ga kuvate u šerpi ili loncu od livenog gvožđa. Za pripremu ovog jela, kao i za pripremu čorbica, mnogo bolje rešenje je emajlirano posuđe.

Čorbast pasulj Foto ilustracija: Shutterstock

5. Karamel-sos

Karamel-sos lako upija ukuse, baš kao i posuđe od livenog gvožđa. Zbog toga stručnjaci savetuju da ovaj sos radije pripremate u nekom drugom posuđu.

6. Riba

Pojedine vrste ribe, poput bakalara, iverka, lososa i brancina su posebno osetljive tokom termičke obrade.

Liveno gvožđe je loš provodnik toplote, pa će vam biti potrebno mnogo više vremena da biste ispekli ribu u tiganju od livenog gvožđa nego u posuđu napravljenom od nekog drugog materijala.

7. Palačinke

Omiljenu poslasticu širom sveta najlakše je spremati u tiganju koji nije težak, a tiganj od livenog gvožđa zahteva malo više snage za podizanje i okretanje.

tiganj za palačinke Foto: Shutterstock

Osim toga, lako se može desiti da palačinke poprime tamniju boju od željene.

8. Omlet

Kad poželite da spremite omlet ili da ispržite jaja u tiganju, opredelite se za onaj koji nije napravljen od livenog gvožđa. Stručnjaci upozoravaju da se jaja lako lepe za dno ovakvog tiganja, bez obzira na to koliko ulja ili masti sipate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    13. mart 2023 | 12:27

    Imam ga preko 30 godina i to onaj veliki,lakše se drži sa dve ruke,koristim ga svaki dan i nebi ga dao za 100 novih sa teflonskom ili kamenom podlogom a draži mi je i od posuda sa emajlom i inoksom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA