Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto su proizvodi koji zagrevaju duvan bolja opcija od pušenja cigareta?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Globalna istraživanja pokazuju da devet od deset pušača nažalost nastavlja da puši, uprkos svim ograničenjima, zabranama i medicinskim protokolima

  • 1
Zabranjeno pušenje Foto: Freepik

Ovi pušači zaslužuju da znaju da manje štetne alternative postoje.

Kao i u većini drugih industrija, razvoj nauke i tehnologije promenio je i obrise duvanske industrije. Godine istraživačkog rada i inovacija u duvanskoj industriji dovele su do razvoja alternativnih bezdimnih proizvoda koji su manje štetna opcija nastavku pušenja cigareta.

Strategija smanjenja štetnosti od pušenja je javnozdravstvena strategija čiji je cilj smanjenje zdravstvenih rizika koje uzrokuje korišćenje duvanskih proizvoda. Ova strategija ohrabruje postojeće pušače da zamene cigarete sa bezdimnim alternativama, kao što je IQOS – globalno poznat, revolucionarni proizvod kompanije Philip Morris koji je dostupan i na našem tržištu.

Cigarete vs IQOS: Koje su razlike?

Dok oba proizvoda prilikom korišćenja oslobađaju nikotin, ključna razlika je način na koji se do nikotina dolazi. Za razliku od cigareta koje sagorevaju duvan, IQOS je uređaj koji zagreva duvan. Ključna razlika između cigareta i IQOS-a je sledeća - tradicionalnu cigaretu da biste konzumirali, morate da zapalite kako bi sagorevala duvan, a prilikom sagorevanja duvan oslobađa veliki broj štetnih i kancerogenih materija.

Kada je reč o IQOS tehnologiji, duvan pri korištenju ne sagoreva, nego se zagreva i oslobađa aerosol (duvanska para) koji sadrži do 95% manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete. Budući da nema sagorevanja, dima, vatre ni pepela, ovaj uređaj kada se koristi ostavlja manje naprijatnih mirisa na koži, kosi, rukama, nameštaju ili vozilu i ne izlaže pušače duvanskom dimu, odnosno ne dovodi do pasivnog pušenja.

IQOS je prvi i jedini sistem za zagrevanje duvana koji je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) svrstala kao proizvod modifikovanog rizika, saglasivši se da potpuni prelazak s cigareta na IQOS sistem "smanjuje izloženost organizma štetnim materijama". Važno je naglasiti da iako bolja alternativa, IQOS nije bez rizika i njegovo korišćenje oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љуба

    17. mart 2023 | 19:39

    Нису бољи никако! "Цуцлаш" и не пушташ из руку..😁 Само нова навлакуша за отимање пара,јер финансијски пута два у односу на цигарете.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA