Vreme čitanja: oko 2 min.

4 stvari koje ne treba da stavljate u mašinu za sudove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mašina za sudove nekada može naneti više štete nego što mislimo, zato ne treba sve posuđe prepustiti njoj

  • 2
Mašina za sudove, sudomašina, posuđe, suđe Foto: Shutterstock

Nekada nam je najlakše ubaciti sve prljave sudove u mašinu i prepustiti joj posao pranja. Međutim, treba ipak razmisliti o tome koje sudovde peremo u mašini.

Koliko god se oslanjamo na sve trikove za brzo završen posao, mašina nam dosta može odmagati. Dešava se da nam se sudovi unište, iskrive ili polome, a glavni razlog tome je što nije sve namenjeno za nju.

Na "TikTok" profilu @truearthmovement  osvanuo je video koji jasno ukazuje na stvari koje treba da izbegavamo da peremo mašinom za sudove, kao i razloge zbog kojih to nije najbolja ideja.

1. Drveno posuđe

Drvene činije, escajg, varjače, daske za sečenje i sve ostalo drveno što imamo u kuhinji uvek treba ručno da operemo. Drvo se savija na temperaturi kojom mašina pere, kao i zbog raznih hemikalija kojima perete sudove. Tako da se često dešava da nam se deformiše varjača ili kašika, kao i da se polomi.

Drveno posuđe Foto: Pixabay.com

2. Nelepljivi tiganji

Tiganje je uvek bolje oprati "staromodnim" načinom, jer postoji velika šansa da se ošteti ili da se ne opere lepo, pa ćete napraviti sebi duži posao. Tiganji koji se ne lepe, tačnije, imaju taj poseban sloj koji ih štiti, mogu se brže oštetiti od običnih. Brzo se može desiti da se taj sloj skine.

3. Kuhinjski noževi

Veći noževi koji nam služe za pripremu hrane, mogu izgubiti na oštrini ukoliko ih samo prepustimo mašini za sudove. Zato je najbolje da ih nežno i ručno operemo.

kuhinjski noževi, noževi, kuhinja, hrana Foto:Shutterstock

4. Stakleno posuđe sa "nalepnicama"

Staklene čaše, činije ili posude koje imaju "nalepnicu", vrlo brzo izgube svoju sliku zbog visoke temperature i intenzivnog pranja sa ostalim posuđem u mašini. Zato, najbolje ga je oprati uz pomoć malo deterdženta i blage temperature, kao i nežnijim ribanjem.

Ovako ćete sačuvati svoje sudove, ali i mašinu jer se dešava da se i ona ošteti zbog naše nepažnje.

@truearthmovement Alright…whose guilty?? 😋 these are items are not recommend in the dishwasher as they simply become damaged. Make these dishes last long by hand washing them ☺️ #truearth #truearthmovement #dishwasherhacks #dishwashertips #cleantok #kitchentok ♬ Starry Nights - ultmt. & Hz.

Više od devet stotina ljudi podelilo je svoje mišljenje u komentarima ovog videa, gde su naveli svoja "loša" iskustva sa ovim greškama i kako su mnogo obazriviji od tada, a javili su se i oni koji će tek biti obazrivi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    24. mart 2023 | 17:28

    Ispade da masinu za sudove cuvamo kao dekoraciju u kuhinju...more 😅

  • S2

    25. mart 2023 | 13:45

    Noževi, pa i kuhinjski se prave od čelika i to nerđajućeg, pa priče o "gubljenju oštrine" na temperaturama koje razvija sudomašina nemaju ama baš nikakvu osnovu. Glupost koju čitamo po raznim "savetima" sa društvenih mreža već ko zna koji put...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA