Vreme čitanja: oko 2 min.

"I virtualno je vitalno": Radost života u zrelom dobu i podrška aktivnom starenju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okončanjem aktivnosti na projektu Jačanja zdravstvenih sistema na Zapadnom Balkanu kroz segment "I Virtualno je vitalno" biće zaokruženo zajedničko jednogodišnje druženje koje je obuhvatilo značajan broj virtualnih sesija kroz više od 100 radionica kreativnog tipa u kombinaciji sa preventivno-korektivnom gimnastikom i preko 50 sesija savetovanja od strane stručnjaka iz različitih oblasti unutar zdravstvenog sistema i nege, što je kroz specifične i digitalne načine komunikacije doprlo do starijih osoba u potrebi

  • 0
I virtualno je vitalno Foto: Promo/ Udruženje "Kontraplan"

Virtualna mreža je uspešno okupila i uvezala dnevne centre, domove za starija lica i ostale organizacije koje se bave poboljšanjem i očuvanjem dostojanstvenog životnog integriteta starijih lica u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

Putem kreirane Zum platforme, razmenjena su iskustva, znanja, veštine ali i specifični načini i pristupi u radu sa starijim licima u sve 3 projektom obuhvaćene zemlje, te je na ovaj način poboljšana međusobna regionalna saradnja i koordinacija svih aktera projekta, kroz zajedničko druženje korisnika centara i svakodnevnu podršku aktivnom starenju.

Kroz projekat, obezbeđena je i nabavka potrebnih materijala za kreativne radionice, osigurani su pristupi virtualnoj mreži obezbeđivanjem digitalnih uređaja u svim uključenim centrima, te kreiran konstanstan lanac podrške za održavanje i nesmetano praćenje sesija o aktivnom starenju kroz volontersku mrežu pomoći starijim osobama pri rukovanju digitalnim alatima. 60 volontera je obučeno s ciljem osiguravanja i očuvanja kvalitetne mreže za pomoć licima u potrebi.

Mreža "I Virtualno je vitalno" zbog svojih pozitivnih efekata na aktivno starenje mora postati održiva

Svim osobama treće životne dobi ma gde se one nalazile, bilo da su do sada bili aktivni učesnici radionica ili ne, osigurana je trajna dostupnost širokog spektra sesija, tačnije kreativnih radionica, savetovanja i preventivno-korektivne gimnastike postavljanjem sadržaja na Youtube kanal "I Virtualno je vitalno".Ovim projektom i njegovom završnom konferencijom takođe je javno predstavljen i regionalni koncept mobilne nege i podrške licima u potrebi, kroz kreiranje studija koje analiziraju postojeće strukture, te su u tu svrhu doneti zajednički zaključci i preporuke. Pokrenuti su dijalozi o postojećim politikama s ciljem promovisanja i priznavanja profesije negovatelja u zdravstvenom sistemu, što je dodatno osnaženo sveobuhvatnom obukom negovatelja u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, vođenoj po austrijskom modelu mobilne nege i podrške a što je rezultiralo sa 24 obučena negovatelja.

Partneri i pridruženi partneri na projektu na ovaj su način stekli potrebna znanja, veštine i kompetencije za dalji rad na održivosti virtualne mreže ali i u izuzetno važnom segmentu zagovaranja politika za poboljšanje i jačanje zdravstvenih sistema kako bi pozitivni efekti i postignuti benefiti, u što većoj meri bili održivi i nadalje vidljivi u praksi.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA