Vreme čitanja: oko 1 min.

Koliko dugo posle Vaskrsa možete jesti jaja? Pravila nisu ista za ona koja su sve vreme bila izložena na stolu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema Upravi za hranu i lekove, tvrdo kuvana jaja možete držati u frižideru do sedam dana nakon što su skuvana

  • 3
ukrašavanje jaja voskom Foto: Privatna arhiva

Pravljenje velike količine tvrdo kuvanih jaja za potrebe vaskršnje trpeze, ali i dekoracije se nekako podrazumeva. Nikako ne možemo da utvrdimo tačno koliko će nam biti potrebno za konzumaciju, pa često skuvamo, ali i ukrasimo mnogo više od neke razumne količine. Ali da li ste znali da tvrdo kuvana jaja ne traju toliko dugo kao kutija svežih jaja u vašem frižideru?

Nakon što praznik prođe, želećete da znate koliko dugo tvrdo kuvana jaja mogu da se jedu pre nego što se pokvare. Verovatno se čak i pitate koji je najbolji način da ih sačuvate.

Prema Upravi za hranu i lekove, tvrdo kuvana jaja možete držati u frižideru do sedam dana nakon što su skuvana.

Osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas često praktikuje, stoga postoji jedan veliki izuzetak za koji bi trebalo da znate - pravilo od sedam dana ne važi za vaskršnja jaja ako su jaja bila van frižidera duže od dva sata.

Nikada ne treba da jedete kuvana jaja koja su ostavljena van frižidera duže od dva sata, piše "Southern Living".

Ako primetite plavo zelenu boju na granici između belanca i žumanca kuvanog jaja nema potrebe za brigu, jer je to samo znak da se jaje dugo kuvalo, a ne da je pokvareno, te ga slobodno možete jesti. Ukoliko ste vaskršnja jaja nakon kuvanja naglo hladili ledenom vodom znajte da tako bakterije mogu ući u jaje, a takva jaja morate pojesti najkasnije za dva dana.

Dakle ukoliko držite jaja na sobnoj temperaturi, pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok ona koja su sve vreme bila u frižideru su bezbedna za jelo i do sedam dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Risto

    16. april 2023 | 14:23

    Ajmo upravu da pitamo. Mi nemamo koga drugog da pitamo. Poceli smo jaja da farbamo i kuvamo od ove godine,nije nam to tradicija vekovima. Ne ne mi nista ne znamo. Uprava ce nam kasti

  • Ali

    16. april 2023 | 21:37

    U prodavnici kuvana jaja ne drze se u frizideru i rok im je 15-20 dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA