Vreme čitanja: oko 2 min.

4 trika za uklanjanje vodenih mrlja sa drvenih površina: Sve sastojke već imate u kući

Vreme čitanja: oko 2 min.

Provereno rade!

  • 0
vodene fleke na drvenom stolu Foto: Shutterstock

Drveni stolovi prelepo izgledaju kako u kuhinji i dnevnom boravku, tako i na terasi, ali su, nažalost, podložni flekama.

Vodeni prsten kakav ostavlja čaša kad je spustimo na drvenu podlogu uništava njenu lepotu. Ali, postoje trikovi pomoću kojih je moguće ukloniti vodene mrlje sa drvenih površina, a sredstva za tu namenu nalaze se u svakom domaćinstvu, piše "Express".

1. Majonez

Najlakši način da uklonite mrlju od vode sa drvenih podloga jeste da upotrebite majonez. Sve što je potrebno da uradite jeste da utapkate malu količinu majoneza u krpicu od mikrovlakana, pa da njome istrljate mesto koje je zahvaćeno vodenom mrljom.

Dalje, dobro će poslužiti i deblji papirni ubrus kojim ćete prekriti krpu na koju ste naneli majonez. Ostavite sve da odstoji nekoliko sati, pa odstranite papirni ubrus i krpu.

Ulje iz majoneza će izvući vlagu na površinu, a papirni ubrus će je upiti.

Rezultat - čista drvena površina, bez vodene mrlje.

2. Pasta za zube

Pored toga što je izvrsna za čišćenje zidnih i podnih fugni, pasta za zube je takođe i moćno sredstvo za uklanjanje vodenih fleka sa drvenih površina.

Na pamučnu krpu nanesite veću količinu paste za zube (nikako onu za izbeljivanje!) i dobro utrljajte uflekano mesto na drvenom stolu ili polici. Potom prebrišite sve mokrom krpom i ostavite da se osuši.

Ukoliko na ovaj način ne uspete da uklonite mrlju, pomešajte jednaku količinu paste za zube i sode bikarbone, pa tom mešavinom istrljajte fleku. Naredni korak je uklanjanje ostataka mešavine vlažnom krpom i sušenje na vazduhu.

3. Pegla

Ukoliko je fleka od vode još sveža, pegla će “spasiti stvar”. Uključite peglu u struju, na fleku od vode stavite običnu pamučnu krpu, pa lagano prelazite peglom preko nje.

foto Pexels foto Pexels

Na sličan način možete daa iskoristite i fen za kosu.

4. Vazelin

Na vodenu mrlju nanesite malo vazelina, pa ga dobro utrljajte pamučnom krpicom i ostavite da tako odstoji preko noći.

Ujutro prebrišite drvenu površinu koju ste tretirali vazelinom - vodena mrlja će postati prošlost zahvaljujući ulju koje se u vazelinu nalazi.

(Telegraf.rs)

Video: Saznajte čemu služe najmanje rupe na rendeu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA